Kulturális hírek

  • 2002. augusztus 15.

Külpol

VáLTÁS A MOKÉPNÉL Az ÁPV Rt. igazgatósága Bereczky Csaba helyett Horváth Györgyöt, a Titanic Fesztivál igazgatóját nevezi ki a Mokép élére.n MARILYN ÉS MARLENE Nagy tömeg gyűlt össze a Los Angeles-i Westwood Village temetőben Marilyn Monroe halálának 40.
évfordulóján. A színésznő 36 éves korában, 1962. augusztus 5-én hunyt el otthonában, máig tisztázatlan körülmények között (altató-túladagolás/gyilkosság/öngyilkosság?). Az évfordulóra a Fox Home Entertainment öt filmjét jelentette meg DVD-n és VHS-en The Diamond Collection Vol. II. cím alatt (Don´t Bother to Knock, Let´s Make Love, Monkey Business, Niagara, River of No Return). A Photo Techniques május-júniusi száma cikket közölt egy elhalványult színes dia restaurálásáról, amely kimaradt az 1949-es aktnaptárjából. A Photo District News még áprilisban számolt be Milton H. Greene 1953-57 között készült Marilyn-képeinek digitális restaurálásáról. Ezek javát a Milton´s Marilyn című albumban tette közzé az 1985-ben elhunyt fotográfus fia, Joshua Greene. Vaskos albumok őrzik a halála előtti időszak Marilynjét is: Douglas Kirkland 1961-ben egy éjszakán át dolgozott vele a Look magazin számára (A Night with Marilyn), Bert Stern pedig 1962 júniusában, hat héttel a sztár halála előtt, három napon át, a Vogue számára: The Complete Last Sitting című kötetében 2500-nál is több kép látható. A Cooper Owen aukciósház londoni árverésén 5000 fontért kelt el a színésznő m betűvel díszített gyűrűje, 3300 fontért pedig egy selyemruhája, Emilio Pucci divatházából.

A müncheni másodfokú bíróság döntése értelmében a Focus magazin és a Die Welt című napilap 5-5000 euró kártérítést köteles fizetni a tíz éve elhunyt Marlene Dietrich lányának, Maria Rivának, mert egy éve közöltek egy aktfotót, amely a színésznőt ábrázolhatta. Mivel Marlene életében soha nem mutatkozott meztelenül a nyilvánosság előtt, a bíróság szerint egy ilyen jellegű kép közlése sérti a halála után is érvényes személyiségi jogait. A lapok hiába védekeztek azzal, hogy a kép csupán illusztráció volt, sőt talán nem is a színésznőt, hanem Erich Maria Remarque Marlenéhez hasonlító feleségét ábrázolja a sztár és az író viszonyáról szóló könyv megjelenése kapcsán. (Illusztrációnkon Marilyn egy 1952-es, Marlene egy 1937-es címlapfotón.)

n VELENCE: MÉG EGY MAGYAR FILM Az augusztus 29-i start előtt változásokat jelentettek be az 59. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programjában: a nagy hírügynökségek ugyan inkább arról számolnak be, hogy az utómunkálatok csúszása miatt visszavonták Stephen Daldry The Hours című filmjét (Nicole Kidman, Julianne Moore és Meryl Streep főszereplésével), minket azonban közelebbről érint, hogy a fesztivál honlapján korábban közölteket kiegészítették a rövidfilmes verseny programjával, és ebben helyet kapott Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című festmény-animációs filmje, az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíjasa is. A nyolcperces alkotás egy-egy orosz, kanadai, ausztrál, új-zélandi, olasz, spanyol, svéd és belga filmmel verseng az Ezüst Oroszlánért. A 30-as, 40-es évek kelet- és közép-európai sikereit felidéző sorozatban az 1942-ben Arany Oroszlánt nyert Emberek a havason című filmmel emlékeznek Szőts Istvánra, aki idén lenne 90 éves.

A nagyjátékfilmes verseny Gong Li vezette zsűrije olyan rendezők munkáit vetheti össze, mint Stephen Frears, Patrice Leconte, Sam Mendes, Szergej Bodrov, Andrej Koncsalovszkij, Doris Dörrie, Agnieszka Holland, Rolf de Heer, Peter Mullan vagy Kitano Takeshi. Várakozás előzi meg a fesztivált nyitó Frida című filmet, Julie Taymor alkotását, de meglepetést okozhat a német Winfried Bonenengel, a tajvani Chang Tso-chi, a portugál Flora Gomes, a koreai Lee Chang-dong, a francia Michel Deville és Tonie Marshall, az olasz Piergiorgio Gay, Michele Placido és Daniele Vicari új filmje is.

n SZIGETI MÉRLEG Nem hozott nézőcsúcsot a tizedik Sziget Fesztivál: 355 ezren látogattak ki, a legtöbben, 58 ezren, szombaton, amikor a nagyszínpadokon a Pulp, illetve Cesaria Evora lépett fel. A hetijegyek 60 százalékát külföldiek vették meg; számuk 10 ezer fölött volt, a vendégek több mint fele Németországból és Ausztriából érkezett, a határon túli magyarok 5 százalékot tettek ki. Gerendai Károly főszervező elmondása szerint 27 esetben történt rendőrségi felderítés, a sátrak elbontása és a takarítás másfél hetet vesz igénybe. (Az ezernyi program között hallható hatszáz zenei produkció töredékéről lásd írásainkat a 6-7. és 36-37. oldalon.)n MEGTALÁLT RUBENS Az ír rendőrség egy dublini lakásban, jó állapotban találta meg Rubens 1615-ös férfiportréját, amelyet 1986-ban - Vermeer, Goya és más mesterek 17 művével együtt - loptak el Sir Alfred Beit magángyűjteményéből. Többségük, Francesco Guardi két velencei tájképének kivételével már korábban előkerült. A lopás mögött Martin Cahill állt, akit 1994-ben az IRA kivégzett: a Tábornokként ismert bűnözőt azzal gyanúsították, hogy britekkel együttműködő terroristák segítségével próbált eladni néhány lopott festményt. Cahill sztoriját két film is feldolgozta: John Boorman The Generalja és az Ordinary Decent Criminal, Kevin Spaceyvel a főszerepben.

n GIRL FROM IPANEMA: 40 Negyven évvel azután, hogy 1962. augusztus 2-án a Cariocas első ízben adta elő Antonio Carlos Jobim zeneszerző és Vinicius de Moraes szövegíró Ipanemai lány című számát, az együttes emlékkoncerten elevenítette fel a modern brazil pop egyik legnagyobb slágerének születését. A szerzők az ipanemai tengerparton iszogattak egy bárban, amikor ellibegett előttük az ihlető jelenség, bizonyos Helo Pinheiro. (Tehát leszólították.) A bossa nova e klasszikus dalának angol verzióját Astrud Gilberto énekelte Joao Gilberto és Stan Getz lemezén, ez négy Grammy-díjat nyert; a dalnak több mint kétszáz feldolgozása ismert.

n SPRINGSTEEN, SZEPTEMBER Miközben The Rising című albuma a Billboard listájának élén debütált, Bruce Springsteen és az E Street Band 46 várost érintő amerikai turnéra indult. Hazai pályán, a New Jersey állambeli East Rutherfordban kezdtek, közel Manhattan déli részéhez, ahol egykor a Világkereskedelmi Központ állt. Az új dalok kb. felét a tavaly szeptemberi terrortámadás ihlette.

n BESZÉL´ TÖK "Nem faltörő kos ez, hanem felvonóhíd, amely összeköt bennünket" - mondja a színpadon Richard Herring brit komikus, aki Eve Ensler darabja, a Vaginamonológok ötlete nyomán pénisszel kapcsolatos kérdőívet tett közzé az interneten, majd a több mint háromezer választ felhasználva darabot írt Talking Cock címmel: az egyszemélyes előadás telt házzal fut a jelenleg zajló Edinburgh Fringe-fesztiválon. ´sbemutatóját tavaly tartották Londonban, egy Vaginamonológok-előadással párban.

Figyelmébe ajánljuk