Kulturális hírek

  • 2001. április 5.

Külpol

MATTIS TEUTSCH ÉS A BLAUE REITERA Magyar Nemzeti Galéria, a müncheni Haus der Kunst és a miskolci MissionArt Galéria együttműködésével megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legrangosabb kiállítása: Mattis Teutsch Jánosnak (1884-1960), a Kassák Lajos vezette MA kör egyik tagjának a művei együtt szerepelnek a művészetével rokonítható Blaue Reiter csoport alkotói, például Kandinszkij és Franz Marc munkáival. Mattis Teutsch a 20-as években együtt állított ki az európai avantgárd nagyjaival, idővel azonban eltűnt a képből - újrafelfedezéséhez ez a tárlat is hozzájárulhat (megtekinthető június 30-ig a Nemzeti Galériában, július 6-tól a Haus der Kunstban).MAGYARORSZÁG FRANCIAORSZÁGBAN Budapesten járt Bernard Faivre D´Arcier, aki miniszteri biztosként irányítja a Magyar Kultúra Franciaországi Éve 2001 című eseménysorozat szervezését.
Hangsúlyozottan nem minden részletre kiterjedő sajtótájékoztatóján elmondta: három és fél hónapja úgy vette át elődjétől e feladatot, hogy a júniusi startig mindent elkövet az előkészítésben tapasztalt késedelem ledolgozásáért. Magyarország az első kelet-közép-európai állam, mely lehetőséget kapott kultúrája ilyen nagyszabású, júniustól az év végéig tartó propagálására (jövőre a csehek, aztán a lengyelek jönnek). A két ország által fele-fele arányban fizetett, mintegy nyolcmillió frank költségvetésű rendezvénysorozat Párizson kívül más helyszíneket is érint, a programokat a francia közönség érdeklődésének, ízlésének ismeretében állítják össze, kiemelt hangsúlyt kap a zene és a fotó. D´Arcier, aki egyébként az Avignoni Színházi Fesztivál igazgatója, elmondta: Avignonba meghívták a Schilling Árpád rendezte Nexxt és a Hudi László rendezte Don Juan előadást, Lajkó Félixet, Dresch Dudás Mihályt és a Besh O´Drom együttest.

HARRY POTTER A MÁGLYÁN A Harvest Assembly of God Church (Isten Templomának Aratási Gyülekezete) nevű egyház Pittsburghtől 40 mérföldre működő közösségének tagjai istentelennek tartott kulturális termékeket vetettek máglyára: a lángok martaléka lett több lemez (például Joe Walsh, a Foreigner, Bruce Springsteen, a Pearl Jam és az AC/DC zenéivel), videokazetta (Disney-rajzfilmekkel, mint a Pinocchio vagy a Hercules) és könyv: J. K. Rawling Harry Pottere. A gyülekezetet vezető George Bender szerint az új arcot öltött ördög nyilvánul meg e művekben.

A varázslóiskolai kalandokat 43 nyelvre fordították le. Szerzőjük legtöbb energiáját jelenleg az első Harry Potter-film köti le, ezért nem valószínű, hogy idén megjelenne a sorozat ötödik kötete is, mely a Harry Potter and the Order of the Phoenix munkacímet viseli. Nemrég egyébként megjelent a Harry Potterhez kapcsolódó két rövid szöveg (a Quidditch Through The Ages és a Fantastic Beasts And Where To Find Them), melyek bevételét a szegénység és társadalmi igazságtalanság ellen tevékenykedő, BBC kezdeményezte Comic Relief közbeiktatásával jótékony célra fordítják.

FILMTÖRVÉNY: ÚJABB KÖR Noha egyeztetés kezdődik a mozgóképtörvényről az érintett minisztériumok és filmes szakmai szervezetek között, az eddigiek ismeretében kevéssé valószínű, hogy e kormányzati periódusban meg is szülessen a régóta esedékes jogszabály. A párbeszéd következő szakaszát akkor határozták el, amikor Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Várhegyi Attila államtitkár találkozott azon szervezeteknek a képviselőivel, amelyek ellenezték a tárca elképzeléseit a Nemzeti Filmközpont Rt. megalapítását is tartalmazó törvényjavaslatról. A tárca a törvényjavaslatával együtt visszavonta a filmközponthoz rendelni szándékozott mintegy 3 milliárd Ft-ot is, így játékfilmgyártásra továbbra is csak 400 millió Ft körüli összeg jut majd állami forrásból (a Magyar Mozgókép Közalapítványtól).

KÖNYVVÁSÁR, KÖNYVFESZTIVÁL Négy nap alatt rekordot jelentő, 65 ezer látogatót regisztráltak a német nyelvterület egyik legjelentősebb kulturális eseményén, a Lipcsei Könyvvásáron, ahol 27 ország közel 2000 kiadója mutatta be kínálatát. Az Európai Érintkezés Lipcsei Könyvdíját és a vele járó húszezer márkát Claudio Magris olasz író és germanista kapta.

Április 27-29. között rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Díszvendége Robert Merle francia író lesz, akinek sorozatban jelennek meg regényei az Európánál; e kiadó vendégei között várható az angol Norman Lebrecht, a Maestro! - A karmestermítosz című könyv szerzője és a memoárja második kötetével jelentkező Gróf Edelsheim Gyulai Ilona, Horthy István kormányzóhelyettes özvegye. Itt hirdetik ki az Origo Első Magyar Online Regénypályázatának nyerteseit, a közönség április 15-ig szavazhat (www.origo.hu), a hármas döntőbe került művek: Garaczi László: Metaxa; Jake Smile: 1 link; Majoros Sándor: Hazatérés.

BAMIJÁN PÁRIZSBAN Két hónapon át az afgán tálibok által megsemmisített egyik bamijáni buddha képét vetítik a párizsi Centre Pompidou egyik oldalán kifeszített vászonra. A pusztító fanatizmus ellen tiltakozó, 28 méter magas kép kb. feleakkorában mutatja a szétlőtt szobrot, mint eredetileg volt.

DÍJ, DÍJ Május 3-án, Bécsben vehetik át kitüntetéseiket az idei Herder-díjasok: Böhönyey János építész, Marek Kopelent cseh zeneszerző, Evangelosz Mucopulosz görög filozófus, Andrej Mitrovic szerb történész, Janez Bernik szlovén festőművész, Maria Klanska lengyel germanista és Jurij Andruhovics ukrán költő és esszéíró. Mindannyian egy egyetemi évre szóló bécsi ösztöndíjra is ajánlhatják egy tehetséges fiatal honfitársukat.

Első ízben adták át a Magyar Szépírók Társasága által alapított díjakat. A nyertesek: Márton László: Árnyas főutca (regény), Oravecz Imre: Halászó ember (vers), Radnóti Sándor: A piknik (esszé) és a Magyar Rádió Irodalmi Osztálya (irodalomközvetítő tevékenység).

A színházi világnap alkalmával átadott díjak kitüntetettjei: Hevesi Sándor-díj: Eszenyi Enikő színművész, Szilágyi Dezső, a Budapest Bábszínház nyugalmazott igazgatója és Nagy András író; Gobbi Hilda-életműdíj: Péter Gizi (Pécsi Nemzeti Színház); Soós Imre-pályakezdődíj: Kemény István (Budapest Bábszínház) és Kiss Ernő (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház).

GYÁSZ 80 éves korában elhunyt John Lewis zongorista, a Modern Jazz Quartet egyik alapítója. Az MJQ-t 1951-ben hozta létre Dizzy Gillespie nagyzenekara korábbi tagjaként Lewis, Milt Jackson vibrafonos, Ray Brown bőgős és Kenny Clarke dobos; Brown helyére hamarosan Percy Heath állt, Clarke Párizsba költözése, 1955 után pedig Connie Kay szállt be, akinek 1994-ben bekövetkezett haláláig változatlan felállásban dolgoztak. Lewis klasszikus képzettségű muzsikusként vált a kifinomult bebop egyik meghatározó alakjává.

75 éves korában elhunyt Záray Márta, aki férjével, az 1997-ben elhunyt Vámosi Jánossal az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb táncdalénekes duóját alkotta. 1950 óta szerepeltek együtt, olyan slágereket adtak elő, mint a Nekünk találkozni kellett, a Kár összeveszni velem vagy a Köszönet a boldog évekért.

Figyelmébe ajánljuk