Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 14. szám, (2001.04.05. (2001-04-05)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Szövegfoszlányok, félálomban)

Összehangolt támadás, titkosszolgálati eszközökkel, hazánk európai csatlakozásának megakadályozása irányában, melyet sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudok, de a pártelnök széklete meglehetősen híg volt, a mentőautó megérkezése előtt is már többször ki kellett mennie, és a hányadék színéből és állagából ítélve aligha lehet kétséges, hogy ez a magát függetlennek tekintő nemzetközi szervezet mindössze azért fordít különös figyelmet a köztársaság rendőrségének tevékenységére, mert a Bokros-csomagot népünk nyakára hozó, idegen befolyás alatt működő kormányzat annak idején nem tett semmit annak érdekében, hogy a határokon túli magyarságot is méltán megillető kedvezmények az igazságos és évezredes európaiságunkhoz illő gazdasági fejlődés tekintetében előrelendüljenek.

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

Ezúton szeretném felhívni annak a kedves polgárnak a figyelmét, aki a Jászberényi úton kitette rottweiler típusú kutyáját - majd minden bizonnyal gázt adott, és elégedetten hazament, miután a kutya egy darabig futott az autó után, aztán leheveredett -, hogy az eb még mindig várja, így ránézésre kábé egy hete. Fekszik az út mentén, és minden kocsira felkapja a fejét, érthetetlen okból bízva a gazdájában, hogy visszajön, pedig ő nem fog, mert egy sunyi tapló, a kutya viszont nem nagyon barátkozik, mert dolga van: várnia kell.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Inflációs káosz)

"Egyelőre nincs ok az inflációs prognózis változtatására, az év második felében mind a Pénzügyminisztérium, mind a Magyar Nemzeti Bank az áremelkedés ütemének erőteljes csökkenésére számít" - nyilatkozta a pénzügyminiszter a jegybankelnökkel duettben előadott sajtótájékoztatóján (Népszabadság, 2001. március 29.). A Világgazdaságnak adott, ugyanaznap megjelent interjújában viszont Matolcsy gazdasági miniszter azt közölte, hogy "a Gazdasági Tanács következő ülésén újratárgyalja az inflációs célt, és olyan áremelkedési szintet állapít meg, amelyet a gazdasági szereplők is elfogadnak". Hogy nagyobb legyen a zavar, felidézünk egy előző napi hírt is, mely szerint Járai jegybankelnök Prágában azt nyilatkozta: az év végére 6-7 százalékos pénzromlást valószínűsít.

Publicisztika

Publicisztika

Mende Balázs Gusztáv: Az exhumátor félrelép (Megjegyzések a Petőfi-ügyhöz)

Talán nem szentségtörés, ha kimondom: jobb lett volna szegény Petőfinek valamelyik Habsburg-várbörtönben megsorvadni, vagy akár az aradi várfal tövében golyó által összerogyni, semmint tárgyává válni közéletünk egyik legszégyenletesebb, a posztmodern giccs határán mozgó, érvénysóvár pszichopaták (Szentágothai János után) által vezényelt tragikomédiájának. Kiszely István, Morvai Ferenc és legújabban Grespik László a Monty Python csoport tagjait megszégyenítő módon fricskázzák meg a magyar közélet jeleseinek és a köz bizalmát eleddig élvező szervezeteinek az orrát. Úriember lévén eltűrjük a kisebb fricskákat, mígnem azon vesszük észre magunkat, hogy orrba vágtak, s már számolnak is ránk tízig. A győztes keze pedig a magasban. Jelenleg ugyanis polgáraink többsége azon van, hogy a Petőfi-kriptát fel kell bontani és a tudományos igazság (sic!) nevében el kell végezni a Kiszelyék által erőltetett azonosítást. Ez pedig, tekintve a tényeket, felér egy K. O.-val.

Publicisztika

Thoma László: Régi söprűk, új szemét (A szakszervezetekről)

"Aszakszervezeteknek nincsenek jövőképeik, csak utópia-pótlékaik vannak" - állapította meg Ralf Dahrendorf. A szakszervezetek kiszorulnak a korszerű, munkaigényes, növekvő ágazatokból. Kiszorultak a részmunkaidőben foglalkoztatottak képviseletéből. A feldolgozóiparban, a csökkenő közszolgálati szektorban, a teljes munkaidőt kínáló ágazatokban tartják még állásaikat. Társadalmi bázisuk is változik. Nem vonzzák a nőket, a fiatalokat, a bevándoroltakat. A német szakszervezetek tagjainak egyharmada nyugdíjas vagy munkanélküli. A szakszervezetek befolyása a vállalatoknál és a munkaerőpiacon gyengült. Felértékelődtek viszont a munkáltatói szervezetekkel és a kormányokkal intézményesített makroszintű kapcsolataik. Sőt a nyolcvanas évek végétől, a társadalmi párbeszéd uniós szintű intézményeinek kiépülésével folyamatosan növekszik az uniós befolyásuk is.

Publicisztika

A libahatáron belül

A MIÉP elnöke szerint a Fidesz és a MIÉP a 2002-es választásokon megszerzi a képviselői mandátumok több mint felét, ennélfogva a két párt közösen alakíthat majd kormányt: hacsak a fiataldemokraták nem az MSZP-t és a nagykoalíciót választják a második forduló után. Csurka bejelentette azt is, hogy a MIÉP-es Franka nem indul a dabasi második fordulóban - és bár Franka önként lép vissza, s pártjánál a Fidesz ez ügyben nem kuncsorgott, "a MIÉP szavazótáborából senkit nem kell felvilágosítani arról, hogy nem tanácsos az MSZP-re szavazni". És ennyi elég is lesz mind a Fidesz jelöltjének, mind Csurkának.

Publicisztika

Komáromi csali

A szlovákiai területi reform sorsa korántsem dőlt el azzal, hogy a kormány jóváhagyta az úgynevezett 12-es modellt. A Dzurinda-kabinet vasárnapi rendkívüli ülésén megerősítették az egyszer már elfogadott elképzelést, ám most sem volt teljes egyetértés. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) három miniszterén múlott minden, a kilenc jobboldali tárcavezér mellett ők támogatták a tizenkettest, míg a nyolc balos a még 1996-ban Meciarék által kreált nyolcmegyés változatot nyomta. E szavazást megelőzte egy másik: egy nappal korábban az MKP Országos Tanácsa arányaiban még ennél is szorosabb eredményt produkált, amikor kötelezte minisztereit a 12 megyés koncepció támogatására, és ezzel lemondott a magyar többségű Komárom megyéről.

Belpol

Belpol

Szlovákellenes falfirkák Békéscsabán és Gyulán: Egyensúlyteremtés

Békéscsabán kora reggel a járókelők értesítették a tizenhárom méter hosszan, vörös és kék színű szórófestékkel telepingált Szlovák Kultúra Háza igazgatóját. István Anna azonnal bejelentést tett a rendőrségen. E sorok szerzője órákkal később, március 24-én délben Gyula belvárosában hasonló falfirkákat látott. A rendőrségen jelentettem a dolgot, ahol - hosszú volna részletezni, hogy mennyire - nem voltak képben a korábban Kassán megjelent, hasonló jellegű magyarellenes firkálmányokról. Sőt a gyulai közegek azt sem tudták, hogy ugyanezek a kiírások megjelentek a békési megyeszékhelyen, ami pedig rögtön vezető hír lett a rádiós híradásokban. Az egyik járőr ellenben azt tudakolta, hogy hány gyermekem van, és mi a foglalkozásom. Egy tiszt telefonon arról érdeklődött: ha igaz, hogy újságíró vagyok, akkor megkezdtem-e már az oknyomozást?

Belpol

Kormányfőjelöltet keres az MSZP: Kocog és kidob

Medgyessy Péter nem új jelölt a posztra; őt már a tavalyi Kovács-Németh párosmérkőzés napjaiban is emlegették mint nevető harmadikat. A párt vezetői szerint ha a pártelnök - no meg Horn Gyula - is a volt pénzügyér mögé áll, akkor a magyarok Istene sem menti meg attól, hogy a szocialisták őt nevezzék meg kormányfőjelöltüknek. Azt, hogy mindez miért épp mostanság lett oly sürgető, többen úgy magyarázzák: a pártnak végre tennie kell valamit, s nem kizárólag a közvélemény-kutatások számukra vészjósló eredményei ellen, hanem csak úgy, a cselekvés kedvéért is.

Torgyán József betegsége

Belpol

A néma ispotály

Az elfogyasztott pacallakoma (+ gombapaprikás) következtében, avagy gutaütés érte, esetleg krónikus cukorbetegsége döntötte olyan állapotba, hogy rohammentővel kellett a budapesti káderkórházba szállítani. Netán kamu az egész, hogy Torgyán egészségi állapotára hivatkozva emelt fővel távozhasson a politikából? A kisgazda vezérrel történtek ismét felvetik, hogy a politikusokról mit van joguk tudni választóiknak.

Belpol

Az Amnesty International kampánya: Látvány és valóság (Kőszeg Ferenc [Magyar Helsinki Bizottság]...

Magyar Narancs: Az Amnesty International (AI) európai programigazgatója szerint a vitatott hirdetés valós információkon alapul, hozzátéve, hogy a lábfej nem magyar rendőré. Az eset miatt lemondott viszont az AI magyarországi vezetősége; az elnök azzal indokolta lépésüket, hogy szerintük a hirdetés ellentétes az AI alapszabályával és szellemével. Most akkor mi a helyzet? Bántalmazzák a fogva tartottakat a magyar rendőrök vagy sem?

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Robbanás az Androméda-ködbenÚj csillagok keletkezésére jellemzően nagy intenzitású sugárzást és nagy, fényes gázgömböt észlelt a Hubble űrteleszkóp - jelentették be múlt csütörtökön a NASA tudósai. Az űrteleszkóp által a Földre továbbított képek a Tejútrendszerhez legközelebb lévő galaxisnak, a Magellán-felhőnek a mi Naprendszerünktől mintegy 165 ezer fényévre lévő térségét mutatják.

Külpol

Kulturális hírek

MATTIS TEUTSCH ÉS A BLAUE REITERA Magyar Nemzeti Galéria, a müncheni Haus der Kunst és a miskolci MissionArt Galéria együttműködésével megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legrangosabb kiállítása: Mattis Teutsch Jánosnak (1884-1960), a Kassák Lajos vezette MA kör egyik tagjának a művei együtt szerepelnek a művészetével rokonítható Blaue Reiter csoport alkotói, például Kandinszkij és Franz Marc munkáival. Mattis Teutsch a 20-as években együtt állított ki az európai avantgárd nagyjaival, idővel azonban eltűnt a képből - újrafelfedezéséhez ez a tárlat is hozzájárulhat (megtekinthető június 30-ig a Nemzeti Galériában, július 6-tól a Haus der Kunstban).MAGYARORSZÁG FRANCIAORSZÁGBAN Budapesten járt Bernard Faivre D´Arcier, aki miniszteri biztosként irányítja a Magyar Kultúra Franciaországi Éve 2001 című eseménysorozat szervezését.

Könyv
Zene

Zene

Színház: A fürdőkádról (A Hermelin az Új Színházban)

Szégyellje magát, aki azt hiszi, hogy Kaszás Attilát, aki "másodállásban" a (kultusz)kormányzat nagy néha renitens pénzosztó szerve, a brutálisan (magyarul: fideszesen; pej.: várhegyisen) visszaállamosított Nemzeti Kulturális Alap éppen most pénzekről, azaz életről-halálról döntő színházi kuratóriumának elnöke, ez a poszt és aktualitás röptette volna egynémely lap címoldalára. Hiszen Szomory Hermelinjének a főszerepét, Pálfi Tibort játssza az Új Színházban.

Zene

Lemez: Szellemidézés (David Murray Octet: Octet Plays Trane)

Sokan azt mondják, hogy Murray generációja legjobb tenorszaxofonosa. 1955-ben egy kaliforniai zenészcsaládban született, kilencévesen kezdett zenélni, a hetvenes évek közepén tűnt föl New Yorkban, ahol éppen a loft korszak dühöngött. Padlásműtermekben nyomatták hajnalig a kor vezető avantgárd zenészei, akik közül hárommal alakította meg 1977-ben a World Saxophone Quartetet (Hamiet Bluiett, Oliver Lake, Julius Hemphill), majd csatlakozott a John Carter vezette Clarinet Summithoz. Dolgozott James Blood Ulmerrel a Music Revelation Ensemble nevű formációban, de alapvetően a saját útját járta, következetesen építi az életművét. Legjobban kvartett formációban érzi otthon magát, de szívesen dolgozik nagyzenekarral, ahol tágabb tere nyílik zeneszerzői és hangszerelési elképzeléseinek a kibontására, ám logisztikai okokból ez a formáció leggyakrabban: oktet.

Zene

Lemez: Szóljon hangosan az ének (Tribes vol. 6 - Soul Searching)

Ha igényes, mégis szórakoztató zenéről van szó, egyszerűen nem lehet betelni a mostanában feltűnően kreatív németekkel (külön felhívnám mindenki figyelmét arra a vélhető friccre, aki Petofi néven gyárt zenéket). A Jazzanováról már sokan hallottak, a Compost kiadóról már mi is ejtettünk szót, ideje hát megismerkedni az Infracom! kiadóval is, amely az egyik legigényesebb (most jön a leegyszerűsítő címkézés) nu jazz label. Jó szokás szerint vannak saját produkcióik (elég csak az Aromabart vagy a Haciendat említeni), emellett pedig gyűjtik és kompilációkon adják ki a rokonlelkű kiadók dolgait, s érkeznek is a zenék szerte Európából - függetlenül a szerzők és előadók nacionáléjától.

Zene

World music: ha az

lenne a kérdés, hogy az alábbi lemezek közül melyiket érdemes megvásárolni, mi mást felelhetnék, mint hogy remélhetőleg kiderül...

Tudomány

Tudomány

Snapszerbajnokság: Aduhivatal

aki már nem élhette meg ezt a napot, de ha megtette volna, minden bizonnyal részt vett volna a versenyen, ahol a snapszer és a kellemes együttlét jegyében gyűltek össze a haza legjobbjai, hogy eldöntsék az eldöntenivalót.

Gasztro