Cyber hírek

publikálva
2001/14. (04. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Robbanás az Androméda-ködbenÚj csillagok keletkezésére jellemzően nagy intenzitású sugárzást és nagy, fényes gázgömböt észlelt a Hubble űrteleszkóp - jelentették be múlt csütörtökön a NASA tudósai. Az űrteleszkóp által a Földre továbbított képek a Tejútrendszerhez legközelebb lévő galaxisnak, a Magellán-felhőnek a mi Naprendszerünktől mintegy 165 ezer fényévre lévő térségét mutatják.

A térség N83B jellel azonosított központi csillaga a mi Napunknál harmincszor nagyobb, s közel kétszázezerszer fényesebb. A csillagot 25 fényév átmérőjű, fényes, örvénylő gázfelhő veszi körül. A csillagászok szerint az űrtávcső által észlelt jelenség mintegy harmincezer évvel ezelőtt - tehát csillagászati méretekben számolva csupán a közelmúltban - zajlott le a N83B-nebulában.

A parlament előtt a hírközlési törvény A polgárok életminőségének javítása, a magyar gazdaság fejlődése és az "infokommunikációs korszakváltás" szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek nevezte Stumpf István a hírközlésről szóló törvényjavaslatot szerdai expozéjában. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szerint az újraszabályozás egyik legfontosabb célja, hogy a verseny lehetőségének megnyitásával leszorítsa az árakat, és minél szélesebb kör számára tegye hozzáférhetővé az információs társadalom vívmányait. A miniszter hangsúlyozta: a javaslat nem az egyes befektetői csoportoknak kedvez, hanem arra törekszik, hogy a fogyasztókat hozza előnyös helyzetbe. Ennek ellentmond, hogy a Pannon GSM és a Vodafone szerint nem az európai uniós gyakorlat szerint állapította meg a kormányzat az idei összekapcsolási díjakat. A mobilcégek véleménye szerint a korábbi egyeztetések során úgy látszott, a kormányzat hajlik afelé, hogy megfelelő mértékben csökkentse a költségeket, a végeredmény azonban az öt-tízszerese lett az uniós díjaknak. Egypercnyi mobiltarifából 13 forint az összekapcsolási díj abban az esetben, amikor vezetékes telefonról hív valaki mobilt, fordított esetben 4,80 ugyanez a költség.

Maradhat a halállista A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság a szólásszabadságra hivatkozva úgy döntött, fennmaradhat az abortuszt élesen ellenző körök által fenntartott, fenyegetéseket is tartalmazó website, a Nürnberg Akták (www.christiangallery.com/atrocity/). A honlap bírói eltávolítása érdekében olyan társadalmi csoportok indítottak jogi akciót immár két évvel ezelőtt, amelyek azt vallják, hogy a nőt megilleti a választás joga az abortusz kérdésében. Az eltávolítást a fenyegető tartalomra hivatkozva kérték, a website fenntartói ugyanis közlik a művi abortuszt végrehajtó orvosok nevét, címét és fényképét, sőt az abortuszklinikák bejáratát figyelő webkamerákat terveznek üzembe helyezni. Már több ízben előfordult, hogy a listán szereplő orvos gyilkosság áldozata lett, az ilyen orvosok nevét a perbe fogott website szerkesztői áthúzással jelölték meg. A fellebbviteli bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a tartalom nem jelent "kifejezett és közvetlen" fenyegetést. Ezért - a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogát megfogalmazó első alkotmánykiegészítésre hivatkozva - a bíróság indokolatlannak találta a website fenntartóinak szankcionálását.

Az USA felrúgta a kyotói egyezményt Az Egyesült Államok hivatalosan is hátat fordított az 1997-ben kötött kyotói egyezménynek, amely a globális felmelegedést okozó ipari szennyezőanyag-kibocsátást lenne hivatva csökkenteni. Az egyezséget Bush elődje, Bill Clinton 1998-ban aláírta ugyan, de a tervezet soha nem került a szenátus elé. Bush szerint a megállapodás egyik fő hibája, hogy nem kötelezi a fejlődő országokat is a szennyezéskibocsátás csökkentésére, a másik pedig az, hogy a végrehajtás költségei felülmúlnák a várható hasznot. Bush már a hónap elején - ellentétben kampányígéreteivel, a szén- és az olajipar, valamint az egyezséget ellenző kongresszusi konzervatív erők erőteljes lobbizása után - bejelentette, hogy nem fog nyomást gyakorolni az amerikai energiaiparra a széndioxid-kibocsátás csökkentése végett. A világ népességének mindössze négy százalékát kitevő Egyesült Államokban engedik a levegőbe a világ összes széndioxid-kibocsátásának 25 százalékát.

Megtörték a PitBullt Az Argus szoftverfejlesztő cég a hannoveri CeBIT 2001 infokommunikációs szakkiállításon versenyt indított PitBull nevű biztonsági rendszerének feltörésére. Az OpenHack végén egy Bladez álnevű hacker sikeresen bejutott a védett szerverre, a négyezer márkás fődíjat azonban nem fizetik ki neki, mert a sikert négy órával a kitűzött határidő után érte el. A cég ugyanakkor munkát ajánlott a veterán konzolhuszárnak, a PitBull törhetetlenségét hirdető közleményt pedig visszatartották. (Riportunk a CeBIT-ről a 22-23. oldalon.)

Online kivégzés Az ENI floridai cég a szólásszabadság jogára hivatkozva perrel fenyegeti az amerikai börtönök igazgatóságát, amennyiben nem engedélyezik számára az oklahomai robbantó kivégzésének internetes közvetítését. Timoty McVeigh halálbüntetését május 16-án hajtják végre méreginjekcióval. Az ENI közvetítését fejenként két dollárért nézhetnék a nagykorú internetezők, az összeget az áldozatok rokonainak utalnák át.

SMS-bomba Az amszterdami rendőrség új fegyvert vet be az egyre jobban elharapózó mobiltelefon-lopás ellen: a szöveges üzenetbombát. Miután a tulajdonos bejelentette, hogy ellopták a készülékét, a rendőrség hárompercenként ugyanazt az SMS-t küldi a lopott készülékre: "Ez a készülék lopott, megvásárlása vagy eladása bűncselekmény. Üdvözlettel: a rendőrség."

Jogdíj a csengőhangok után A Vodafone és a Szerzői Jogvédő Hivatal megállapodása értelmében a mobilszolgáltató jogdíjat fizet az ügyfelei által letöltött valamennyi csengőhang után. Az Artisjus hamarosan a többi csengőhang-szolgáltatót is megkeresi, hogy szerződést kössön velük. A Vodafone weboldalán található több mint háromszáz csengőhangból és logóból naponta több mint ezer ügyfél tölt le.

Windows Media 8 A Microsoft bemutatta a Windows Media 8-as verzióját, amely a korábbi verziónál 30 százalékkal jobb kép- és hangminőséget produkál kisebbre tömörített fájlok esetén. A szoftver DVD-közeli képminőséget ígér 500 kilobites tömörítésnél, míg CD-közeli hangminőséget már 48 kilobitnél. A szoftver kiélezheti a helyzetet a Microsoft és a RealNetworks között az internetes műsorszoró technológiák versenyében.

HÉTSZÁZmilliárd A Visa-kártyák magyarországi forgalma tavaly elérte a 709 milliárd forintot, közölte a Visa International kedden. A hitelkártya-tranzakciók száma - 149 százalékkal - 1,2 millióra emelkedett, miközben a kártyák forgalma 106 százalékkal növekedett 1999-hez képest. A magyarországi Visa-kártyák száma tavaly 18 százalékkal nőtt, és meghaladta az 1,5 milliót.

publikálva
2001/14. (04. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...