Kulturális hírek

  • 2001. augusztus 9.

Külpol

Incze Ágnest, számos dokumentumfilm és azn PEHELYKÖNNYÛ Light as a Feather címmel látható a Magyar Fotográfusok Házában a Magyar fotográfia New Yorkban sorozat harmadik darabja. A kézműves és történeti eljárások mai továbbéléséről Gábor Enikő (vegyes technika), Kerekes Gábor (kimásoló papír; a kiállítás művészeti vezetője, illusztrációnk az ő munkája), Síró Lajos (kallitípia), Soltész István (argentotípia), Szilágyi Sándor (platinotípia; a program kurátora) és Vékás Magdolna (ciano) munkái tanúskodnak.
A Budapesten szeptember 3-án záruló kiállítás ezután New Yorkba utazik, ahol a magyar főkonzulátus ad neki helyet.

n GYÁSZ 84 éves korában elhunyt Vásárhelyi Miklós, a Soros Alapítvány Kuratóriumának tiszteletbeli elnöke, a Közép-európai Egyetem társalapítója és kuratóriumának tagja. 1945 után újságíróként (többek közt a Szabad Nép munkatársaként) dolgozott, 1956-os tevékenysége miatt Nagy Imréékkel Romániába deportálták, majd öt évre ítélték. Szabadulása után fordítói, lektori, szerkesztői és dramaturgi munkát végzett, majd részt vett a magyarországi Soros Alapítvány létrehozásában és vezetésében, és az SZDSZ-ben vállalt politikai szerepet.

57 éves korában meghalt Einar Schleef német író, dramaturg, az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb színházi rendezője. 1976-ban, harminckét éves korában vándorolt ki az NDK-ból az NSZK-ba, első saját darabját (Berlin ein Meer des Friedens) 1983-ban Heidelbergben mutatták be. Berlini és frankfurti tevékenysége után egyik legnagyobb sikerét 1998-ban a bécsi Burgtheaterben aratta Elfriede Jelinek Ein Sportstückjének színrevitelével.

Delhiben meggyilkolták Phúlan Dévit: a kasztrendszer következtében kitaszítottak és a különösen kiszolgáltatott nők érdekében politizáló, 37 éves parlamenti képviselőnő megölése összefüggésben lehetett azzal, hogy korábban ő maga is többszörös gyilkosként ült, mert bosszút állt a vele kegyetlenkedőkön. Élettörténetéből - melyet írástudatlan lévén, francia kiadójának diktált - Mike Higgins és Shekhar Kapur filmet forgatott (Bandit Queen, 1994; magyarul A banditák királynője címen adta ki az Európa).

68 éves korában elhunyt Ron Townson, a 60-as években sikeres 5th Dimension együttes alapító tagja, énekese. A 5th Dimension nevéhez olyan slágerek fűződtek, mint a Grammy-nyertes Up, Up and Away vagy a Hairből ismert Aquarius/Let the Sun Shine In.

n MAGYAROK EDINBURGHBAN Augusztus 5. és szeptember 1. között zajlik az Edinburghi Fesztivál, ami több, időben egymásba csúszó rendezvény együttese: a fő eseménynek számító Nemzetközi Fesztivál mellett, a The Fringe keretében külön sorozatot kapnak a valamilyen szempontból marginálisnak számító produkciók, könyv-, film- és jazzfesztivált is rendeznek, 49 ország 600-nál több társulata csaknem 1500 előadást tart. Edinburgh világsztárokat és ismeretleneket felvonultató kavalkádjában ezúttal is bőven akadnak magyarok.

A Nemzetközi Fesztivál színházi programjában Agota Kristof két művét is előadja angolul az antwerpeni De Onderneming nevű társulat The Notebook, illetve The Proof címmel, mindkettőt a Svájcban élő írónő magyarul is olvasható Trilógiájából adaptálták színpadra, "gyermekeknek nem ajánlott" figyelmeztetéssel. Munkásságáról egy ingyenes, ebédidős beszélgetést rendez az Edinburghi Egyetem a Queen´s Hallban.

Edinburgh visszatérő vendége, Schiff András nemcsak zongoraművészként szerepel (lesz egy Mozart-zongoraestje), hanem karmesterként is: a Philharmonia Orchestra élén Bach-, Haydn-, Beethoven- ésMozart-hangversenyeket ad. Bach zongoraműveit két estére osztva szólaltatja meg, Mozart Cos“ fan tutte című operáját pedig a Skót Kamaraopera Kórusa részvételével, hangversenyszerűen.

Perényi Miklós gordonkaművész három esten eljátssza Bach összes gordonkaszvitjét, valamint Veress, Ligeti és Kurtág egy-egy darabját. Eötvös Péter zenéjéről - ugyanott, ahol Agota Kristof írásairól - lesz egy beszélgetés ahhoz kapcsolódva, hogy a BBC Scottish Symphony Orchestra a komponista vezényletével oroszul előadja Három nővér című operáját. Bartók Béla műve, A kékszakállú herceg vára Pierre Boulez vezényletével, koncertszerű előadásban, Schoenberg és Boulez egy-egy kompozíciója mellett csendül fel, magyarul, a címszerepet Polgár László énekli a nemzetközi társulatban.

Az augusztus 12-26. közötti filmfesztivál kb. száz edinburghi premierje között egy magyar szerepel, Czencz József alkotása, a Mindenki fél a törpétől az Orson Wellesre utalóan elnevezett, Rosebud (Rózsabimbó) szekcióban, a fiatal filmesek versenyében.

n KRISZTUS, PILÁTUS A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közleménye szerint Debrecenben, a Déri Múzeumban maradhat Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című képe, bár az erről szóló szerződést még nem kötötték meg a mű kanadai tulajdonosával. A Krisztus Pilátus előtt egy trilógia része, a másik két mű egyike, az Ecce homo a múzeumé, a harmadikat, A Golgotát amerikai tulajdonosától - a közadakozást kiegészítő NKÖM-pénzből - várhatóan megvásárolja a Munkácsy-trilógiáért közalapítvány.

n BJÖRK INDUL A jövő héten indul Björk európai turnéja: augusztus 18-án Párizsban kezd, majd London, Stuttgart, Lausanne, Frankfurt, Lille, ismét London, Párizs, végül november 6-án Lyon következik. Fellépéseit többnyire olyan hangversenytermekbe szervezték, ahol általában klasszikus zenei vagy jazzkoncerteket szoktak tartani. Új albuma, a Vespertine augusztus 28-án kerül boltokba, az első kislemez, a Hidden Place már látható a zenetévékben.

n SZINTIK, ROMÁK Auschwitz-Birkenauban kiállítás nyílt az egykori koncentrációs táborban meggyilkolt szintik és romák emlékére. A megnyitón jelen volt Bartoszewski lengyel külügyminiszter, Petra Bläss, a német Bundestag alelnöke és Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke, aki arra figyelmeztetett, hogy e kisebbséget ma is üldözik Európa egyes részein. A lágerbe hurcolt mintegy 23 ezer szinti és roma közül 1940 és 1944 között legalább 22 ezret meggyilkoltak - közülük ´44. augusztus 2-án Birkenauban háromezret.

n FILMESEK Augusztus 1-jétől - Kézdi Kovács Zsolt utódaként - Vezér Éva vezeti a Magyar Filmuniót. A Magyar Mozgókép Alapítványhoz tartozó Filmunió fő feladata a magyar filmek külföldi megjelenésének segítése és a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás.I Love Budapest rendezőjét tagjául válaszotta az Európai Filmakadémia. A kb. ezerfős testület magyar tagja még Bereményi Géza, Böszörményi Zsuzsa, Elek Judit, Gyarmathy Lívia, Gyürey Vera, Jancsó Miklós, Koltai Lajos, Máthé Tibor, Rózsa János, Szabó István, Szász János, Szomjas György, Tarr Béla és Szita Miklós is.

Figyelmébe ajánljuk