Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 32. szám, (2001.08.09. (2001-08-09)

Egotrip

Egotrip

Balázs Attila: Cuniculus vitae

Tulajdonképpen (meg) van egy anekdotába illő sztori, amelyet Sebők Zoltán professzortól hallottam, és amelyet rettent szeretek felidézni. Az amerikai Mezők és patakok című vadász-, sportlövő- és horgászmagazin hasábjain jelent meg egy elmarasztaló kritika a Lady Chatterley szeretője című Lawrence-regényről. Abban található a sommás ítélet, miszerint ama elhíresült angol vadőr mindennapi életének e festői leírása méltán tart igényt a szabad ég alatti életet kedvelő olvasó érdeklődésére, mert sokat foglalkozik a fácánneveléssel, a vadorzók lefülelésével és az élősdiek irtásának agyafúrt módszereivel, valamint a hivatásos vadőr egyéb feladataival és kötelességeivel. Sajnálatos módon azonban az embernek sok-sok felesleges anyagon kell átrágnia magát ahhoz, hogy felfedezhesse és élvezhesse a közép-angliai vadgazdaság igazgatásáról szóló részleteket, következésképp e könyv semmiképp sem helyettesítheti bizonyos J. R. Miller Gyakorlati vadgazdálkodás című művét. A poénnál általában dőlök a nevetéstől. Úgy látszik, sosem unom meg, mindig fel tudja dobni a napomat. Egyszerűen remek érzés, egész testet és elmét átjáró, mint, feltételezem, a taoista orgazmus, utóbbit azonban most félre!

Publicisztika

Publicisztika

Antal Dániel: Elengedett kézzel (Az erős forintról)

Május óta vége a csúszó leértékelésnek, amely a forint árfolyamát szűk sávba szorította, és a piacgazdaságot gyakorló pályán művelő magyar vállalatok számára kiszámíthatóvá tette az árfolyamkockázatokat. Azok a polgárok, akik megtakarított pénzüket valutában tartották, ráfáztak; hüledeztek az egyre kevesebbet érő forinthoz szokott turisták, és az egyre kedvezőbb árfolyamokhoz szokott exportőrök. Hiszen a forint még soha nem erősödött. Azonnal meg is szólaltak az erős forint kárvallottjai, és milliárdos kompenzációért nyújtották a markukat. Feléledt a kétely: valóban szüksége van-e nemzetünknek az erős forintra? Jól időzítettük-e az árfolyam-politikai váltást, és nem vágtuk-e le az export aranytojást tojó tyúkját?

Publicisztika

Lenyelni a bánya közeli békát

A lapunk megjelenése előtti keddre kérte az MSZP és az SZDSZ az Országgyűlés rendkívüli ülésének az összehívását annak érdekében, hogy a Ház hozzon létre két vizsgálóbizottságot. Az egyik az agrártárca körüli korrupciógyanús esetek (vagyis Szabadi Béla ügye) kapcsán a miniszterelnök felelősségét tisztázná, a másik az Orbán-bányák - illetve az alapos okkal Orbán család közeli bányáknak nevezhető egységek - állami megrendelésű dolomitszállításai körül matatna.

Publicisztika

Vasas, ne hagyd magad!

Mint arról lapunk beltestében is harangozunk, nyakunkon a német. Ráadásul az MLSZ századik születésnapja alkalmából rendezett jubileumi gálamérkőzésre, lévén az két és fél héttel a németek sorsdöntő Anglia elleni tétmérkőzése előtt (aug. 15-én), Rudi Völler csapata a legjobb összeállításában érkezik. Ami azt illeti, a meccs nekünk is fontos felkészülési állomás, hiszen hamarosan rámegyünk a grúzra, menteni a menthetőt, ha van ilyen.

Belpol

Belpol

Szervezeti átalakulások a Magyar Nemzeti Bankban: Kizárójelentés

Néhány nappal azelőtt, hogy először lépte volna át jegybankelnökként az MNB kapuját, Járai Zsigmond arról beszélt lapunknak, hogy csak indokolt változásokat hajt végre az intézmény szervezetében. (Lásd: Zsigatempó, Magyar Narancs, 2001. március 1.) Ezek közé sorolható az igazgatóság karcsúsítása, amelynek csak az elnök és az alelnökök a tagjai, míg korábban ügyvezető igazgatók is helyet foglalhattak benne. Utóbbiak jelöléséhez az Országgyűlésnek nincs köze, őket a tulajdonos Pénzügyminisztérium (PM) nevezi ki, ami ellentmond az Európai Unió ama elvének, hogy a jegybanki grémiumban személyükben független emberek üljenek (más kérdés, hogy többen tényként kezelik: az MNB döntései valójában egy szűkebb körben születnek).

Belpol

Városi rangú kistelepülések: Merjünk nagyok lenni!

A város - a definíció szerint - olyan hely, mely népességén túlmutatva szolgáltat; ennek ellenére nem volt még olyan kormány, amely ne lépett volna túl e település-földrajzi meghatározáson. Bár a létező szocializmusban végig várospárti településpolitika folyt, a várossá nyilvánítási engedékenység igazán csak a 80-as évekkel vette kezdetét.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Génmanipulált dohány Az észak-karolinai Vector Tobacco ősszel dobja piacra Omni márkanevű, csökkentett karcinogéntartalmú cigarettáját. A Vector olyan eljárást fejlesztett ki, amelynek révén drasztikusan csökkenteni lehet a dohánytermékben a leginkább rákkeltő hatásúnak ismert nitrozamin és a policiklikus aromás szénhidrogének (vagyis a kátrány) mennyiségét.

Külpol

Kulturális hírek

Incze Ágnest, számos dokumentumfilm és azn PEHELYKÖNNYÛ Light as a Feather címmel látható a Magyar Fotográfusok Házában a Magyar fotográfia New Yorkban sorozat harmadik darabja. A kézműves és történeti eljárások mai továbbéléséről Gábor Enikő (vegyes technika), Kerekes Gábor (kimásoló papír; a kiállítás művészeti vezetője, illusztrációnk az ő munkája), Síró Lajos (kallitípia), Soltész István (argentotípia), Szilágyi Sándor (platinotípia; a program kurátora) és Vékás Magdolna (ciano) munkái tanúskodnak.

Zene

Zene

Kiállítás: Dennis Hopper, Easy Painter (A System of Moments - Museum für Angewandte Kunst, Bécs)

Ha jól emlékszem, a Filmmúzeumban vetítették annak idején az 1969-ben készült Szelíd motorosokat. Vagy a Puskinban. Mindegy, a belvárosból kutyagoltunk G. P. barátommal a pislákoló éjszakában, haza, a szülői házhoz, ahol még éberen matatott a nagymama, és kijózanítóan semmi, de semmi nem hasonlított a filmben látottakhoz. A rosszullét kerülgetett, mint valószínűleg mindenkit, aki először látta a hihetetlenül Kodak-kék háttér előtt csillogó motorokat a csillagos-sávos tankjukkal, amint recsegve (a hangfrekvenciát a Harley-Davidson állítólag levédette), a panoráma méretéhez képest lustán repítik utasaikat a szabadság felé. És nem a Szabadság hídon át.

Zene

Lemez: Egy magyar karteziánus (The Ligeti Project - I.)

"Egész beállítottságom, nemcsak a zenében, hanem minden vonatkozásban az, hogy semmit sem veszek készpénznek. Ha valamit állítanak, és az szépen hangzik, megnézem, mi mögötte a valóság. Szép szólamok, tetszetős gondolati építmények, filozófiai rendszerek általában hidegen hagynak. Egy ilyen szépen szóló dogma volt a schönbergi dodekafónia. Ebben a stílusban az oktáv ki lett iktatva. Én meg megkérdeztem saját magamtól, hogy tulajdonképpen mi értelme van ennek. Ha nem írok szeriális zenét, ha nem vagyok dodekafonista, akkor mi értelme van számomra

Zene

Színház: Inkább a nők! (A Makrancos hölgy Keszthelyen)

Makrancos Kata úszik a levegőben. Új hullámra készül a feminizmus vagy a hímsovinizmus, vagy a majd-meglátjuk-micsoda. Egyet már láttam a beígért háromból, és mondhatom: ha ilyen a férfi, nekem inkább a női cölibátus vagy a nők. És most nem Kárász Zénóról van szó, hanem az ő Petrucchiójáról. A keszthelyi Festetich-kastély parkja azonban este kilenckor is gyönyörű; kár, hogy se büfé, se vécé, csak sok puha műanyag szék meg sok szúnyog.

Zene

Film: Kár a könnyekért (Sally Potter: A síró ember)

Csalódni fog az, aki az Orlando rendezőjének új filmjére vált jegyet a moziba. A táncos-koreográfusként indult Sally Pottert ezentúl is a kilencvenes évek elején készített Virginia Wolf-adaptációja miatt érdemes számon tartani. Az Erzsébet-kortól a XX. századig ívelő Orlando több volt, mint a megszokott, pazar kiállítású kosztümös filmek: frivol, többértelmű, szellemes anakronizmusokkal tűzdelt feminista leágazása a Greenaway és Jarman képviselte brit manierista mozgóképnek. A síró ember viszont zsánerfilm, melyben a negyvenes-ötvenes évek hollywoodi melodrámáját látjuk viszont, bő multikulturális szósszal és politikailag korrekt körettel tálalva.

Zene

Film: Virágosi fegyverletétel (Dupla vagy minden)

Avirágárusok nyughatatlan népség, nem férnek a bőrükbe, előbb-utóbb mindegyik viszi valamire, csak lássa őket doktor. Állításunk igazolásául citáljunk klasszikust: emlékeznek Elizára? A Doolittle lány. Árulta a virágot, és jött a doktor, Henry Higgins, s vele az élet nagy fordulatai.

Zene

"Égnek áll a hajam!" (Jimmy Bosch)

Nagyon prózai az oka, hogy a sok hangszer közül miért épp a harsona lett az övé: tizenegy éves korában, amikor az iskolában - egy furulyaféleség után - igazi hangszert kellett választania, egyszerűen ez jutott neki. "Én szaxofont akarok, ezt hajtogattam. Az nincs, mondták, csak harsona. Hát jó. Aztán beleszerettem. Eltelt harminc év, és én azóta is egyfolytában harsonázom."

Zene

Könnyű és finom (Morcheeba)

Aszombat, már részemről, a Morcheeba kora esti sajtótájékoztatójával indul. Nincs benne sok köszönet. A hófehér sajtósátor, mint valami termosz, magába zárja a meleget, és ezen az igazán kellemetlen helyen nagyjából harminc ember küszködik azért, hogy a kiszabott húsz perc során odakiabálhassa kérdését az időjárástól hervadozó zenészeknek. Akik persze nem nagyon bírják komolyan venni ezt az egész béna vircsaftot. A dobozos sörébe kapaszkodó, joviális Paul Godfrey csontszáraz brit humorból ad ízelítőt (megjegyzem, pompásan), öccse, a szanaszét szívott arcú Ross csak vigyorog kifele a vastag szarukeretes szemüvege alól, a zenekar szívét-lelkét jelentő Skye Edwards pedig alig jut szóhoz - kár, mert igazán kedves jelenség. Annyi kiderül, hogy a turnécsapat tagságát korábbi előzenekaraik soraiból nyúlták le, meg hogy hőseink már korántsem pusztítják magukat olyan intenzitással, mint akár két éve; az idősebb Godfrey szabadidejében rendszeresen dídzséskedik Britannia-szerte, Skye viszont kizárólag két kisgyermekének él.

Könyv
Tudomány

Tudomány

Gyula: Kolbászból van a sövény

Agyulaiak először síparadicsomban gondolkodtak, de a szovjetek nem járultak hozzá, hogy hegyeket hozzanak az ellenséges Ausztriából. Második ötletük az volt, hogy elköltöznek Békéscsabára, a nagy kolbász-konkurens lakosságát gyarapítva ezzel, de ezt a csabaiak vétózták meg. Ekkor jutott eszébe valakinek, hogy ha már horizontálisan kifogytak a lehetőségek, meg kell próbálni vertikálisan, azaz kezdjenek el fúrni, hátha abból összejön valami.

Tudomány

Képernyővédővel a rák ellen: Filantróp processzorok

Április eleje óta közel félmillió számítógép-tulajdonos csatlakozott a projekthez, melynek első célja a vezető gyermekkori halálokként számon tartott leukémia új gyógyszereinek felkutatása. A munka során több száz millió molekula rákellenes hatását értékelik olyan módon, hogy egy számítógépes modellben megvizsgálják négy, a leukémia kialakulásában kulcsszerepet játszó fehérjére gyakorolt hatásukat. A kutatók becslése szerint a feladat megoldása egy átlagos PC-n legalább 24 millió órányi gépidőt igényel, ami az ufóvadász SETI@home program (lásd keretes írásunkat) tanúsága szerint az internetre kapcsolódó PC-k üresjárataiból könnyedén összeszedhető.

Tudomány

Mount Everest-expedíciók: A napfény íze

hogy meghódítsa, de a végig hihetetlenül peches expedíciónak egy 8300 méter magasan bekövetkezett haláleset miatt vissza kellett fordulna. Most azonban két hazai társaság is nekivágott, hogy az akklimatizációs túrák után, szeptember elején elinduljon a csúcs felé, ahová más-más irányból érkezve, október derekán szeretnék kitűzni a piros-fehér-zöld zászlót.

Tudomány

Feszti körkép: Minden eddiginél

Hogy hatvanezer sok vagy kevés, az sok mindentől függ. Elenyésző például egy brazil kupadöntő nézőszámához képest a Maracana stadionban, viszont az óbudai hajógyárin olyasmit lehetett érezni: több a soknál. Aki nem merült el valamelyik színpad előtti masszában, hogy rajongói vagy minden mindegy alapon átadja magát a zenének, az sodródhatott a tömeggel körbe-körbe, kereshette ismerőseit mobiltelefonba ordítva, kerülgethette a sátrakat, a földön fekvőket, vagy éppen egy mobil Király Tamás-divatbemutatót, ha pedig végképp reménytelen helyzetbe akart kerülni, megpróbálkozhatott azzal, hogy valamelyik kocsma pultjánál csillapítsa szomját. Hiába mondták a szervezők, a hatvanezres létszám még olyan, hogy az "infrastruktúra kényelmesen el tudja látni a tömeget", szombaton úgy tűnt, nem tudja ellátni.