Kulturális hírek

  • 2001. november 22.

Külpol

64 éves korában rákbetegségben elhunyt Fröhlich Györgyi, a Pesti Ferences Nővérek és Testvérek Közösségének tagja, a Magyar Narancs egyik leghűségesebb segítője, "külső munkatársa".n AZ UMELEC KÉPEI E hét végéig, november 25-ig látható a MEO Kortárs Művészeti Gyűjteményben (Újpest, József Attila u. 4-6.) az a kiállítás, amely az Umelec című, kéthavonta, cseh és angol kiadásban megjelenő prágai művészeti magazin szervezésében mutatja be az elmúlt évtized cseh fotográfiáját ismert, illetve befutásra érett fiatal művészek alkotásain keresztül.Az ugyanitt működő Blitz Galéria november 29-én rendezi őszi aukcióját, melyet Magyarország eddigi legnagyobb, kortárs műveket is felvonultató árveréseként harangoznak be, hiszen a múlt század elején készült és ma már klasszikusnak számító huszonkét alkotás mellett 158 kortárs mű is kalapács alá kerül.
Az aukciós kiállítás november 28-ig tart nyitva.

n COMPAY, A SZÍNMÛÍR" A havannai nemzeti színházban telt ház előtt mutatták be Compay Segundo, a Buena Vista Social Club album megjelenése óta világhírű gitáros Se seco el arroyito (A kis patak kiszáradt) című színdarabját, amely tulajdonképp egy általa írott régi dal témáját bontja ki prózában, zenében, táncban. Afféle Rómeó-Júlia-történet. 1958-ban, röviddel a forradalom győzelme előtt játszódik a Kuba keleti partvidékén található Siboneyben, ahol a szerző 94 éve, Francisco Repilado néven született. Két család szerepel itt is, a szerelem a szegényebbik család lánya és a gazdagabbik família fia között szövődik. A producer szeretné latin-amerikai turnéra vinni az előadást.

n TURNER-DÍJ A kortárs európai képzőművészet egyik legrangosabb díját 1984-ben alapította az új művészet patrónusainak a londoni Tate múzeumhoz kapcsolódó köre 50 évesnél fiatalabb alkotók számára. Idei várományosainak kiállítása január 20-ig látható a Tate Britain termeiben. Hogy a "döntőbe" jutott négy művész közül ki veheti át Madonna kezéből a 20 ezer font értékű díjat, az az eseményt szponzoráló Channel 4 televízió által élőben közvetítendő gálaesten derül ki, december 9-én. Martin Creed Work 227: The Light going on and off címmel egy üres szobát "állított ki", melyben hol kigyúl, hol elalszik a fény, az ember halandóságát jelképezvén. Isaac Julien Long Road to Mazatlan című videoinstallációjában meleg cowboyok meztelenkednek egy medencében. Mike Nelson egy poros raktárt rekonstruált a múzeumban, Richard Billingham videomunkáján pedig a művész alkoholista édesapja alszik egy ágyban.

n WOLF BIERMANN: 25 ÉV A német főváros egyik lokáljában, egykori munkahelye, a Berliner Ensemble színház közelében mutatták be a sajtónak Wolf Biermann Die Ausbürgerung - Anfang vom Ende der DDR című kötetét: a dalköltőt épp 25 éve, egy kölni koncertjét követően fosztották meg keletnémet állampolgárságától. Az Ullstein kiadó által megjelentetett kötetben Biermanné mellett Günter Wallraff, Manfred Krug és Jürgen Fuchs írásai is olvashatók.

n WILSON WAGNERJE A Siegfried bemutatójával harmadik darabjához érkezett a zürichi operaházban a Robert Wilson által színre vitt Wagner-tetralógia: az amerikai színházi rendező távol-keleti hatásokat mutató, titokzatos fénykompozícióval, csaknem teljesen üres színpadképpel és - Frida Parmeggiani tervei nyomán - földig érő jelmezekkel lepte meg a közönséget. A főbb szerepeket Jukka Rasilainen, Matti Salminen, Stephanie Friede, Stefania Kaluza és Stephen O´ Mara énekelte, Franz Welser-Möst vezényelt. Robert Wilson jövő tavasszal Az istenek alkonyával zárja Ring-ciklusát.

n VÖRÖSLÁMPÁS POMPEJI Felfedezése után jó tizenöt évvel, decembertől megnyitják a látogatók előtt Pompejiben a Vöröslámpás fürdőnek nevezett helyiséget, melynek falait erotikus jeleneteket ábrázoló freskók díszítik.

n PÉCSI KÉPTÁR Új épületbe költözött és ismét megnyílt a pécsi Modern Magyar Képtár, ahol - négyévi szünet után - immár együtt láthatók a 20. század egészének hazai képzőművészeti törekvései. A képtárat az egykori Megyeháza ó- és neobarokk épületegyüttesének második emeletén alakítottak ki.

n HARRY POTTER: REKORD Bemutatása első hétvégéjén máris csúcsokat döntött az első Harry Potter-film: 23 millió dolláros bevételével Nagy-Britanniában maga mögé utasította George Lucas 1999-es Star Wars: Episode I - The Phantom Menace-ének 14,7 milliós rekordját, Észak-Amerikában pedig 93,5 millió dollárral a múltnak adta át Steven Spielberg négy évvel ezelőtti The Lost World: Jurassic Parkjának 72,1 milliós csúcsát.

n GYÁSZ Londoni lakásában holtan találták Charlotte Colemant, a Négy esküvő és egy temetés című film egyik főszereplőjét: a 33 éves brit színésznő súlyos asztmaroham következtében vesztette életét.

n DÍJ Judith Hermann kapja az idei Kleist-díjat: az 1970-ben született írónő elbeszéléseinek első kötete, a Sommerhaus später 1998-ban jelent meg.

Fejes Endre író, Ferge Zsuzsa szociológus, Juhász Ferenc költő, Kósa Ferenc filmrendező, Kosáry Domokos történész, Szabó István filmrendező és Varga Imre szobrászművész vehette át a XXI. Század Társaság idén első alkalommal kiosztott Hazám-díját, melynek elnevezését József Attila verse ihlette.

Illés György operatőr, Jancsó Miklós filmrendező, Kurtág György zeneszerző, Papp László ökölvívó és Puskás Ferenc labdarúgó kapta Budapest idei díszpolgári kitüntetését.

Sopsits Árpád Torzók című filmje a zsűri oklevelét nyerte el a strasbourgi Forum du Cinéma Européen fesztiválon.

n TERHES JAPÁN BABA 35 évvel megszületése után várandós anyaként került az üzletekbe Rika-chan, a Barbie-baba japán változata. Vásárlói, ha visszaküldenek egy levelet a gyártó Takara cégnek, körülbelül két héten belül postai küldeményben megkapják a kisbabát, valamint egy kulcsot, melynek alkalmazásával az édesanya pocakja visszahúzódik. A cég szóvivője szerint mindennek semmi köze ahhoz, hogy a japán trónörökös felesége, Masako hercegnő is gyermeket vár.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.