Kulturális hírek

  • 2002. szeptember 5.

Külpol

75 éves korában elhunyt Marton Frigyes, a Magyar Rádió rendezője, a Rádiókabaré megalapítója, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója.n őSZI ELőZETES Újfajta bérletet kínál szeptembertől a Trafó: a kedvezményes belépők 10 százalék árengedményre jogosítanak az Írók Boltjában, a Trafó Bár Tangóban és a Pesti Est Caféban. A Trafó kora őszi programjában szerepel Eva Bittova koncertje, Joel Borges, illetve Frenák Pál táncestje.A MEO-ban szeptember végéig láthatók Peter Greenaway alkotásai, majd egy tárlat emlékezik meg a New Yorkban egy éve lerombolt Világkereskedelmi Központról, bemutatkozik az Architektur Zentrum Wien, és kiállítást rendeznek Man Ray fotóiból.n DALÍ AUSZTRáLIáBAN Eddig hatmillióan látták világszerte a The Dalí Universe című, spanyol, francia, svájci és olasz gyűjteményekből összeállított vándorkiállítást, mely e héttől kezdve Sydney legnagyobb kulturális látványossága, majd november 27-től Melbourne-be, utána pedig még három ausztráliai városba utazik.
A kiállításra két szobor is felhívja a figyelmet a szabadban: az Alice csodaországbant egy 1930-as évekből való rézkarca nyomán az 1970-es években készítette el szoborként, s hasonló utat tett meg az egyik elfolyó órát ábrázoló festménye alapján készült hatméteres plasztika is, melyet daru segítségével állítottak fel Sydney kikötőjében.

n A 3. @¨© Ezernél több pályamű közül válogatták ki a közönség elé kerülő darabokat a harmadik @¨© óriásplakát- és videoverseny szervezői: a legjobb plakátok szeptember 19-ig láthatók a Felvonulási téren, ahol a döntőbe került filmeket is meg lehet nézni. Az első kiállítást két éve 70 ezren, tavaly a másodikat 100 ezren látták (www.arcprojekt.hu).

n MTV VIDEoDÍJAK Akárcsak 1999-ben és 2000-ben, idén is négy díjat nyert a Music Tv gálaestjén az Eminem: a Without Me lett az év klipje, a legjobb férfi- és legjobb rapvideo, készítője, Joseph Kahn kapta a legjobb rendezés díját. Fontos elismerés jutott a White Stripes Fell In Love With A Girl klipjének is: ez kapta a műfajban áttörést hozó videónak járó díjat, továbbá a legjobb speciális effektusok és a legjobb vágás díját. A legjobb "art direction": Coldplay: Trouble; a legjobb operatőri munka: Moby: We Are All Made Of Stars. A legjobb koreográfiát Kylie Minogue Can´t Get You Out Of My Head klipjében élvezhettük, a legjobb újoncnak Avril Lavigne bizonyult a Complicated révén. A legjobb női és dance-klip: Pink: Get The Party Started; legjobb zenekari és popklip: No Doubt: Hey Baby; rock: Linkin Park: In The End; R&B: Mary J. Blige: No More Drama; hip-hop: Jennifer Lopez feat. Ja Rule: I´m Real. A közönség Michelle Branch Everywhere-jét szerette legjobban.

n MEGHALT LIONEL HAMPTON Az amerikai jazz klasszikus korszakának egyik utolsó óriása 94 éves korában hunyt el. Gyermekkorában dobolni tanult, profi pályafutását is a dob mögött kezdte az 1920-as évek végén. A 30-as évek elején előbb alkalmilag, majd végleg vibrafonra váltott (de zongorázott és énekelt is): a jazzben elsőként használta a vibrafont, melynek legnagyobb virtuózává vált. Első zenekarát 1936-ban alakította. Hat évtized alatt olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Louis Armstrong, Benny Goodman, Teddy Wilson, Gene Krupa, Charlie Parker, Illionis Jacquet, Dexter Gordon, Charles Mingus, Art Farmer, Fats Navarro, Stan Getz, Oscar Peterson, Art Tatum vagy Dinah Washington. Zeneileg kevéssé fontos, de - miután a 30-as években, Goodman zenekarában áttörte a feketéket és fehéreket elválasztó korlátot - ő volt az első fekete, aki a Fehér Házat szórakoztatta, amikor Truman elnöknek játszott, majd Eisenhower, Johnson, Nixon, Carter, Reagan, Bush és Clinton is meghívta.

n MÚZEUMALAPÍTÁS Charles M. Schulz, a 2000 februárjában elhunyt amerikai karikaturista nem élhette meg, hogy a kaliforniai Santa Rosában megnyílt a nevét viselő múzeum és kutatóközpont. A 8 millió dolláros beruházással létrehozott intézmény vezetői évi 200 ezer látogatóra számítanak. Láthatók és kaphatók a művész teremtményei és képregényei (Snoopy, Peanuts stb.), s az egyik termet úgy alakították ki, mint amilyen egykor a műterme volt.

Szeptemberben nyílik New Yorkban, a Fifth Avenue és a 27th Street sarkán a MoSex: a város szexuális életét bemutató múzeum első kiállítása egy prostituált meggyilkolásának történetével kezdődik, ami az 1830-as években szolgáltatott témát a helyi sajtónak, majd végigvezet a nemiség szabados és puritán felfogásának küzdelmén, bemutatja az 1960-as évek szexuális forradalmát, és eljut a modern szexipar működéséig.

Nápolyban jövőre múzeum nyílik, melynek célja a Camorra elleni küzdelem eredményességének demonstrálása: erre utal a helyszín is, hiszen a 140 termes Ottaviano-kastélyban rendeznék be, melyet az 1979-ben letartóztatott és ötszörös életfogytiglanra ítélt Raffaele Cutolo maffiavezértől foglaltak le. A minta Szicíliából ered: Corleonéban, a Cosa Nostra keresztapáinak szülőhelyén egy négyszáz éves palotát alakítottak át antimaffia-múzeummá.

n RESIDENTS: 30 ÉV Az 1998-as Wormwood óta első új stúdióalbumával ünnepli 30. születésnapját minden idők tán legkülönösebb együttese, a Residents: a szemgolyók mögött rejtőző zenészek Demons Dance Alone című lemezén hallható huszonnyolc felvételt zömmel tavaly szeptember 11. után írták: "Egy sebezhető, bizonytalan Szemgolyó tesz fel kérdéseket, melyekre nincsenek válaszok." Aki netán november 5-én a chicagói House of Bluesban jár, élőben is meghallgathatja őket. A www.residents.com site-on olvasható, hogy az évfordulóhoz két DVD/CD is tartozik: egyik a zenekar színpadi műsoraira tekint vissza, a másik címe: Disfigured Night.

n GYÁSZ 62 éves korában elhunyt Gion Nándor. A vajdasági magyar próza kiemelkedő képviselője 1992-ben, a polgárháború elől települt át Magyarországra. Soknemzetiségű vidéken nőtt fel, számos műve is e közegben játszódott. 1963-ban végzett az Újvidéki Egyetemen, majd újságíróként, színházigazgatóként és rádiós szerkesztőként dolgozott. Az utóbbi években az Osiris sorozatban adta ki köteteit: Sortűz egy fekete bivalyért; Mint a felszabadítók (elbeszélések); Latroknak is játszott; Virágos katona; Rózsaméz; Ez a nap a miénk; Jéghegyen, szalmakalapban (válogatott novellák); Izsákhár; A kárókatonák még nem jöttek vissza; A vád-forgatókönyv.

n DÍJ Marcel Reich-Ranicki irodalomkritikus kapta Frankfurt városának idei Goethe-díját és a vele járó 50 ezer eurót. A méltatás szerint Ranicki több évtizedes tevékenysége hozzájárult az irodalom népszerűsítéséhez és új olvasói rétegek megnyeréséhez.

Ugyanekkora összeggel gyarapodott Tony Cragg brit szobrász is, aki Berlinben elnyerte a 2002. év Piepenbrock-díját; a legnagyobb öszszeggel dotált európai szobrászati díjat 1988 óta kétévente adják át, eddigi nyertesei között volt Max Bill és Eduardo Chillida, a két hete, 78 éves korában elhunyt baszk szobrász is.

n MALÁJ CENZÚRA Az év első hat hónapjában 163 alkalommal léptek akcióba a malajziai cenzorok, ennek következtében nem kerülhettek képernyőre és mozivászonra olyan erkölcstelen jelenségek, mint a szexi Kylie Minogue, Yngwie Malmsteen, a torzonborz svéd gitáros vagy az Ally McBeal tévésorozat egy lábujjszopós jelenettel izgató epizódja. A cenzori testület jelentéséről tudósító AP hírügynökség szerint a betiltott vagy megkurtított műsorok között angol, hindi, tamil, kantoni, mandarin, japán, indonéz és maláj nyelvűek mellett magyar is szerepelt - hogy pontosan mi, arról sem ez, sem más tudósítás nem számolt be.

n KRIMIBEN TUD"S "Magyar bűn" témakörben kb. ötoldalnyi kisjátékfilm-novellákat vár a Robert Altman Gosford Parkját forgalmazó SPI International szeptember 13. éjfélig. A fődíj százezer forint. Bővebb info: 456-2042. Beadás a filmhu [at] axelero [dot] hu címre.

Figyelmébe ajánljuk