Kulturális hírek

  • 2002. november 21.

Külpol

n ANGELO KECSKEMÉTEN A 20. századi magyar fotó egyik legérdekesebb egyénisége, Angelo (1894- 1974) életművét mutatja be száz eredeti alkotásán keresztül a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum február 2-ig nyitva tartó új kiállítása, amelyhez kapcsolódva megjelent a róla szóló első könyv is.
Funk Pál néven született, olasz dédapja, a bécsi Hofburg stukkóit készítő Alessandro Angelo tiszteletére vette fel az Angelo művésznevet. Münchenben, Berlinben, Hamburgban, Londonban, majd Székely Aladár műhelyében, Budapesten folytatott tanulmányai után 1919-ben nyitotta meg első önálló műtermét, de divat- és jelmeztervezőként, néma- és hangosfilmek munkatársaként is dolgozott. Műtermét 1951-ben államosították.

n HOLOKAUSZT, MűKINCSEK A bécsi Der Standard tudósítása szerint az osztrák hatóságok lefoglalták Egon Schiele egy olajképét, még mielőtt azt a Dorotheum Museum november 27-én elárverezhette volna. Ez az első alkalom, hogy a náci időkben a zsidó tulajdon "árjásítása" során elkobzott műkincset Ausztriában lefoglaltak, hogy visszaadják az eredeti tulajdonosnak vagy örökösének. A szóban forgó Schiele-kép Heinrich Rieger bécsi fogorvos tulajdona volt, aki 1942-ben halt meg a theresienstadti lágerben.

Lapunk megjelenése után várható a Legfelsőbb Bíróság ítélete abban a perben, melyet Martha Nierenberg, a legnagyobb magyarországi magángyűjtemény, a Herzog-gyűjtemény amerikai-magyar állampolgárságú örököse indított az állam, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ellen, hogy visszaszerezze az egykor nagyapja tulajdonában lévő tizenkét festményt. Közülük egyet (Munkácsy: Krisztus mellképe) már megkapott, egy kép (John Opie: Női képmás) ügyében a Fővárosi Bíróság elutasította a keresetet, a többi tíz (köztük El Greco, Courbet és Lucas Cranach művei) ügyében az állam megfellebbezte az elsőfokú ítéletet, így a festményeket mindmáig nem adták vissza. Ezzel kapcsolatban az MTI idézi a Wall Street Journalt, mely szerint nálunk nem érvényesül a "vitatható" módon megszerzett kulturális javak visszaadásának erkölcsi kötelessége, miközben Magyarország - Orbán Viktor miniszterelnökként tett kanadai látogatása során - visszakapta Giorgio Vasari illegális úton Montrealba került képét, a Kánai menyegzőt.

Budapesten megkezdődött a Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ kialakítása, s elkészült a Páva utcai zsinagógában létrehozandó intézmény majdani állandó kiállításának szakmai koncepciója. E szerint a zsidók mellett megemlékeznek a romák és a vallási üldözöttek sorsáról, illetve a vészkorszakban saját életüket kockáztató embermentőkről is. Az alapkőletétel decemberben, a központ megnyitása 2004-ben várható.

n R"ME" ÉS JÚLIA INDIÁBAN Bombayben telt házak előtt játsszák az R & J című színdarabot, melynek rendezője, Alyque Padamsee egy muzulmán fiú és egy hindu lány szerelmének viszontagságain keresztül beszél a két közösséget elválasztó szakadékról. Padamsee alakította Mohammad Ali Dzsinnah, a Muzulmán Liga vezetője, Pakisztán alapítója szerepét Richard Attenborough Oscar-díjas Gandhijában. Az R & J szerelmesei egy diszkóban ismerkednek meg, a motoros fiú bőrdzsekiben, a lány szűk szoknyában mondja Shakespeare szövegét.

n MTV EUROPE DÍJAK Eminem - akinek első filmje (8 Mile) a premier hétvégéjén az év ötödik legerősebb nyitányát produkálta az amerikai mozipénztárakban - az MTV Europe díjkiosztó gáláján három díjat kapott Barcelonában: ő a legjobb férfi előadó, a legjobb hiphopzenész, a The Eminem Show a legjobb album (Narancs, 2002. június 27.). Két-két díjat nyert Kylie Minogue (legjobb dance- és popelőadó) és a Red Hot Chili Peppers (legjobb rock- és live-előadó). A legjobb női előadó Jennifer Lopez lett, a legjobb újonc a The Calling, a legjobb klip: Röyksopp: Remind Me. A webdíjat a Moby.com nyerte, a regionális győztesek pedig: Kent (északi), Coldplay (brit), Indochine (francia), Brainpower (holland), Subsonica (olasz), Amaral (spanyol), Myslovitz (lengyel), Xavier Naidoo (német) Animal X (román), Diskoteka Avariya (orosz).

n INNEN NÉZVE A mai Közép-Európa, illetve az amerikai Közép-Nyugat több mint húsz fotográfusa (köztük Bozsó András, Gerhes Gábor, Köves Éva és Nemes Csaba) műveit állítja egymás mellé a Ludwig Múzeum január 5-ig látható kiállítása, melyet az ohiói Arts Midwesttel együttműködve mutatnak be.

n HEMINGWAY A család, szakértők és a kubai kormány közreműködésével, amerikai pénzzel hozzálátnak a Hemingway-hagyaték Kubában található dokumentumainak megmentéséhez: több ezer kéziratoldal és fotó mellett a projekt keretében restaurálják a hajót is, mellyel az író a második világháború idején cirkált a kubai partok közelében, német tengeralattjárók felbukkanását figyelve. "Új" - eddig ismeretlen - könyv nincs a dobozokban, de az alkotói folyamat megismeréséhez számos adalékkal szolgálhatnak a papírok, érdekességeket rejtenek az író könyvtárának széljegyzetekkel ellátott kötetei, s a Havannától 12 mérföldre álló ház tele van a Hemingway afrikai vadászkalandjait idéző kitömött antilopfejekkel, megkezdett üvegekkel és rengeteg más kacattal.

n NEWTON A szentpétervári rendőrség megtalálta Isaac Newton két kötetét, melyekben elsőként írja le a gravitációról alkotott elméletét: az 1687-ben nyomtatott könyveket a hónap elején lopta el egy szaratovi banda a városi könyvtár központjából.

n LICHTENSTEIN Rekordáron, 7,16 millió dollárért kelt el Roy Lichtenstein Happy Tears című, 1964-es festménye a Christie´s New York-i árverésén. A művész eddigi rekordját a Kiss II tartotta: 1990-ben 6 millióért cserélt gazdát.

n HARRISON Brainwashed címmel megjelent George Harrison posztumusz albuma, amelyen tavaly november 29-én bekövetkezett haláláig dolgozott a Beatles egykori gitárosa. Az 1987-es Cloud Nine óta ez az első Harrison-album, tizenegy saját kompozíciót és egy feldolgozást tartalmaz, producere maga Harrison, fia, Dhani és Jeff Lynne volt. George halálának évfordulóján jótékony koncertet szervez a londoni Royal Albert Hallban a gitáros özvegye, Olivia és Eric Clapton: fellép Paul McCartney, Ringo Starr, Jeff Lynne, Jools Holland, Joe Brown, Ravi Shankar és Tom Petty.

n HIVATAL Officeworld 2002 címmel szakkiállítást és konferenciát rendez az irodai és üzleti világ tárgy- és környezetkultúrájával, eszközrendszerével és szolgáltatásaival foglalkozó IT - Irodakultúra és Technológia magazin november 20-23. között a Dorottya udvarban (XI. ker., Bocskai út 134-146.). Itt adják át a Magyar Ergonómiai Társaság által meghirdetett "Az év munkaszéke 2002" pályázat díját is.

Figyelmébe ajánljuk