Kulturális hírek

  • 2003. április 24.

Külpol

ég februárban ellopták a stúdióból, nemrég pedig fel is bukkant a világhálón a Radiohead júniusi megjelenésre tervezett új albuma, a Hail to the Thief nem végleges keverésű változata. A zenekar a nyáron több európai fesztiválon szerepel, június 28-án övék a főhely Glastonburyben. n ELKELT ZSIRÁFOK Zenészek és újságírók szavazatai alapján kiosztották a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Arany Zsiráf-díjait.
A hazai, illetve külföldi nyertes albumok: rock: Ákos: Új törvény, Red Hot Chili Peppers: By The Way; pop: Crystal: Fújja el a szél, Robbie Williams: Escapology; rap: Ganxsta Zolee és a Kartel: Gyilkosság Rt., Eminem: The Eminem Show; modern rock: Zanzibar: Ugyanaz vagyok, Coldplay: A Rush Of Blood To The Head; dance: Groovehouse: Hajnal, Sophie-Ellis Bextor: Read My Lips; hagyományos szórakoztatózene: Princess: A hegedű hercegnői; világzene: Ghymes: Héjavarázs; hazai felfedezett: Princess; hazai dal: Groovehouse: Hajnal.

Mostanra készült el a Mahasz tavalyi összesített album- toplistája is. Az élcsoport:

1. T.N.T.: Unplugged

(Magneoton)

2. Márió: A harmonikás (EMI)

3. Princess: A hegedű

hercegnői (BMG)

4. Romantic: Nap, Hold,

Csillagok (Zebra/Universal)

5. Groovehouse: Hajnal

(Hungaroton)

6. Fiesta: A tűzön át (EMI)

7. Eminem: The Eminem Show

(Interscope/Universal)

8. Shakira: Laundry Service

(Sony)

9. V-Tech: Búcsúzz el! (EMI)

10. Hofi Géza: Napsugaras

jó éjszakát! (Hungaroton)

Az első ötvenben három hely is a Nagyecsedi Fekete Szemeké (a Bilincs a szívemen a 13., a Lajcsival és Bódi Gusztival készített Bulizzunk ma együtt a 17., a Bódi Gusztival közös Egy bűnöm van a 45.), az LGT-t épphogy megelőzi Britney Spears és Robbie Williams (A fiúk a kocsmába mentek a 20-21. helyet elfoglaló Britney és Swing When You´re Winning után áll), a Tankcsapda maga mögé utasítja Elvist (a Baj van! a 26., a 30 No. 1 Hits a 35.), Ákosé az 50. és a 71. hely (Új törvény, illetve Vertigo). Lovasi András a 69. (Bandi a hegyről), a Quimby a 88. (Káosz Amigos), Lagzi Lajcsi a 94. (Dáridó Café Gipsy Style) és Zámbó Jimmy a 100. (Volt egyszer 4 oktáv).

n KÖNYVFESZTIVÁL Tizedszer rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált: az április 24-27. közötti esemény díszvendége - a FranciArt rendezvénysorozathoz kapcsolódva - Franciaország, illetve a perui Mario Varga Llosa (egyik képünk), akinek Édenkert a sarkon túl című regényét az Európa jelenteti meg. Ezúttal is megtartják az elsőkönyvesek fesztiválját: az olvasók találkozhatnak többek között Zsuzsa Bánkkal (másik képünk), akinek Németországban nagy sikert aratott regényét, Az úszót a Kossuth teszi közzé. A könyvfesztivál külföldi vendége többek között Per Olov Enquist, Andre• Makine, Catherine Millet és Giorgio Pressburger.

n IRAK ÖRÖKSÉGE "Ez nem csupán Irak problémája: egész világunk öröksége forog kockán" - fogalmazott Gary Vikan, a baltimore-i Walters Art Museum igazgatója, aki Martin Sullivanhez, az amerikai elnök kulturális tanácsadó testületének elnökéhez hasonlóan lemondott e testületben elfoglalt tagságáról, mert a Bagdadot elfoglaló amerikai csapatok nem akadályozták meg az iraki Nemzeti Múzeum kifosztását. Az emberiség legősibb civilizációs emlékeit őrizték itt a város ostromát követő káoszig, mikor is - az antik művészet Párizsban tanácskozott szakértői szerint - az e pillanatra készülő, szervezett műkincsrablók akcióba léptek. Akár 70 ezer is lehet az eltűnt műkincsek száma. Felkutatásuk és visszajuttatásuk érdekében az Interpol riasztotta összes tagállama határőrizeti és vámszerveit, és felhívta a műkereskedőket: ne vásároljanak Irakból származó tárgyakat, illetve jelentsék, ha ilyet megvételre felajánlanak nekik - hasonló felhívást tett közzé az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO is, mely tényfeltáró bizottságot küld Irakba a veszteségek felmérésére. Az első fogásról szóló hír Jordániából érkezett: az iraki határon lefoglaltak 42, feltehetőleg a bagdadi Nemzeti Múzeumból ellopott festményt.

Noha a Tigris és az Eufrátesz folyó köze rendkívül gazdag műemlékekben, az UNESCO világörökség-listáján csupán egyetlen hellyel szerepel Irak, ez Hatra városa. A 70-es és 80-as évek során Irak több helyet is szeretett volna a listára vétetni, de kérelmét a szükséges feltételek (adatok, állagmegóvási programok stb.) híján elutasították. 2000-ben egy "próbalistát" nyújtottak be, melyen a következő években világörökségi jelölésre számba jöhető hét hely szerepel: Ashur (az Asszír Birodalom első fővárosa), Nimrud (Asszíria egyik nagyvárosa), Samarra (a Tigris mentén elterülő régészeti lelőhely), Ninive (a legfontosabb mezopotámiai városok egyike - képünkön), az Al-Ukhaidar erőd (az iszlám építészet egyik remeke), Ur (i. e. 3000 körül a sumer birodalom fővárosa) és Wasit (adminisztratív és katonai központ). A Világörökség Bizottság nyáron Kínában ülésezik, Ashur jelölése itt napirendre kerülhet.

n GYÁSZ 69 éves korában elhunyt Earl King, aki olyan slágerekkel írta be magát a rhythm & blues történetébe, mint a Come On (Let the Good Times Roll) vagy a mifelénk kevéssé ismert, de a New Orleans-i Mardi Gras fesztivál örökzöldjei között számon tartott Street Parade és Big Chief.

n GYILKOS RAPPER Los Angelesben letartóztatták a Big Lurch művésznéven szereplő Antron Singletont: a rappert azzal vádolják, hogy megölte barátnőjét: a 21 éves lány arcán és mellkasából kitépett tüdejének részein az ő harapásainak nyomát találták meg. A lány édesanyja szerint Singleton tettét az motiválhatta, hogy megfeleljen kiadója, a ma már Tha Row nevet használó Death Row Records által kultivált gengszter-rapper imázsnak.

n LOVE PARADE: MEGMENTVE A Messe Berlin (Berlini Vásár) pénzügyi támogatása teszi lehetővé, hogy a tervezett időben, július 12-én a német fővárosban ismét megrendezhessék a világ legnagyobb technopartiját. A Love Parade költségeinek egyharmadát, kb. 50 ezer eurót vállalt át a Messe Berlin.

n ELENI EUR"PÁBAN Április 22-én Párizsban indul, május 20-án Londonban ér véget, s közben május 8-án Bécset (Szene Wien) is érinti Eleni Mandell európai turnéja: a Los Angeles-i dalszerző-énekesnő negyedik albumát, a Country for True Loverst mutatja be egy dobos, egy bőgős és egy steelgitáros kíséretében.

n RIO LISSZABONBAN Brazíliából Európába költözik a Rock in Rio óriáskoncert: jövőre Lisszabonban rendezik meg. A változás oka: túl sokba kerül a nagy sztárok Dél-Amerikába utaztatása, és ezt nem tudják behozni az ottani jegyárakon.

n POSZT Németh Ákos író közel 130 előadás közül választotta ki azt a tizenkét produkciót - közöttük egy-egy nagyváradi és szabadkai is található -, amelyek helyet kapnak az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában, június 5-14. között. Részletek később.

Figyelmébe ajánljuk