Kulturális hírek

  • 2004. május 27.

Külpol

CANNES Az amerikaiak fegyvermániáját boncolgató, 21,5 millió dolláros bevételével az eddigi legsikeresebb észak-amerikai dokumentumfilmnek számító Kóla, puska, sült krumpli Oscar-díja után újabb nagy elismerést aratott Michael Moore: a Bush-kormány terrorizmusellenes és iraki politikájával foglalkozó Fahrenheit 9/11 nyerte az 57. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál fõdíját, az Arany Pálmát.
A Fehér Ház kommunikációs igazgatója szerint a kommentárra sem méltóan hamis képet festõ alkotás az elsõ dokumentumfilm, amely Cannes-ban Arany Pálmát kapott - a zsûrit vezetõ Quentin Tarantino szerint döntésüket nem politikai alapon hozták. Habár még nincs otthoni forgalmazója, a rendezõ a film amerikai bemutatásától azt reméli, hozzájárulhat Bush novemberi választási vereségéhez.

A legjobb rendezõ díját a francia Tony Gatlif nyerte: Exils címû filmje két Franciaországban élõ másodgenerációs algériai lány Algériába - s egyúttal a félig roma származású rendezõ szülõhelyére - történõ visszatérésérõl szól. Franciák, a Comme une image szerzõi, Agnes Jaoui és Jean-Pierre Bacri kapták a legjobb forgatókönyv díját is. A legjobb alakítás díjait Maggie Cheung (Olivier Assayas: Clean) és Yuuya Yagira (Hirokazu Kore-eda: Nobody Knows), a zsûri nagydíját Park Chan-Wook érdemelte ki az Old Boyért, a zsûri "sima" díjait pedig Apichatpong Weerasethakul a Tropical Malady rendezéséért és Irma P. Hall, a Coen fivérek The Ladykillers címû filmjében nyújtott alakításáért. A legjobb elsõfilm Arany Kamera-díját az Or rendezéséért az izraeli Keren Yedayának ítélték - versenyben volt érte Antal Nimród is, ám a Kontrollnak "csak" a francia ifjúsági és sportminisztérium által felajánlott ifjúsági díj jutott. A legjobb rövidfilm Arany Pálmáját a román Catalin Mitulescu (Trafic), a zsûri díját a belga Jonas Geirnaert (Flatlife) nyerte.

SOTHEBY'S: ISMÉT MAGYAR FESTMÉNYEK Múlt héten Bécsben, e héten Münchenben és Hamburgban rendeztek rövid bemutatót azon festmények némelyikébõl, amelyeket június 15-én árvereznek el a Sotheby's londoni aukcióstermében. A 19-20. századi európai festmények árverésén külön blokkot képeznek a német, osztrák, magyar, cseh, szlovák és lengyel, valamint az orientalista és a skandináv mûvek. A 282 tétel közül egy Jean-Léon Gerome-kép árát becsülik a legtöbbre (900 ezer-1,2 millió fontra), a hetedik legmagasabbra becsült ár pedig Munkácsy Mihály Franciaországban festett tájképéé: 120-180 ezer font. Munkácsy után a magyarok közül Benczúr Gyula (60-80 ezer), Vaszary János (40-60 ezer) és Berény Róbert (30-50 ezer) egy-egy mûve következik. Rajtuk kívül, többek között Aba-Novák, Iványi-Grünwald, Szõnyi, Perlrott, Frank Frigyes, Orbán Dezsõ, Patkó Károly és Kádár Béla is szerepel a kínálatban, némelyikük több alkotással is. A világ egyik legnagyobb aukciósháza a hasonló, 2002-es és 2003-as árverések sikerének folytatását reméli a mostanitól (lásd: Magyar Narancs, 2003. május 29. és június 12.), feltételezve, hogy a keleti s így a magyar mûvészek iránti keresletet a térség országainak uniós csatlakozása is erõsíti.

SONTAG AZ IRAKI FOT"KR"L Az 1880-1930 közötti idõszak lincseléseinek elkövetõit és áldozataikat ábrázoló fényképekhez hasonlította az amerikai börtönõrök iraki kegyetlenkedéseit megörökítõ felvételeket a Guardian által közölt hosszú írásában Susan Sontag. A hasonlóság abban áll, hogy a résztvevõk mindkét esetben tökéletesen feljogosítva érzik magukat arra, amit tettek. A különbséget a fényképek felhasználásában látja az amerikai esszéista: a mai, digitális fotók nem egy szûk közösség emlékalbumába kerülnek, hanem friss élménybeszámolóként pillanatok alatt körbeutazzák a földet. Sontag szerint az emberkínzások egyik célja is az, hogy le is fotózzák azokat - ha nem így tennének, még hiányérzetük támadna. Azt pedig, hogy az erõszak, a kegyetlenkedés tulajdonképp szórakozás, jó móka, egyre inkább jellemzõnek véli az amerikai társadalomra: "E fényképek legalább annyira felfedik a szégyentelenség kultúráját, mint azt, hogy mennyire uralkodóvá vált a nem mentegetõzõ brutalitás csodálata."n GOETHE INTÉZET ÉSZAK-KOREÁBAN Többévi tárgyalássorozat eredményeképpen a nyugati kulturális intézetek közül elsõként a Goethe Institut nyithat helyiséget a Korai Népi Demokratikus Köztársaság fõvárosában, Phenjanban. A június 3-án nyíló, 1600 négyzetméteres olvasóterem 8000 könyvvel, újsággal és CD-vel várja az érdeklõdõket. A megállapodás értelmében a koreaiak semmilyen feltételhez nem köthetik a város központjában lévõ intézmény látogatását, ahol természetesen cenzúrázatlan német olvasnivaló található majd.

MORZE

HARRY POTTER 3 New Yorkban tartották a sorozat harmadik filmjének premierjét: a mexikói Alfonso Cuarón által rendezett, 136 perces Harry Potter és az azkabani fogoly bemutatóján megjelent a három gyerekfõszereplõ, Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Hermione) és Rupert Grint (Ron), valamint Robbie Coltrane (Hagrid) és Alan Rickman (Piton).

DÍJ Politikai elemzõ és médiakritikusi életmûve elismeréseként Noam Chomskynak ítélték az idei Carl-von-Ossietzky-díjat: a 75 éves amerikai filozófus és nyelvész a németországi Oldenburgban vette át a tízezer euróval dotált díjat.

GYÁSZ 39 éves korában elhunyt Brenda Fassie: a dél-afrikai énekesnõ vesztét kokaintúladagolás okozta, a halál beállta elõtt egy hétig kómában feküdt. A gyászünnepségen Thabo Mbeki, az ország elnöke méltatta a népszerû énekesnõ családját, amiért nyilvánosságra hozták a halál okát, mondván, fontos, hogy a fiatalok megtudják az igazságot példaképeikrõl.

A tELL VILMOS 200 ÉVES 1804 márciusában adták elõ elsõ ízben, Weimarban Friedrich Schiller Wilhelm Tell címû drámáját. Németországban és Svájcban számos kulturális esemény kapcsolódik a 200. évfordulóhoz. Schwyz kantonban június 19-én jubileumi kiállítás nyílik Tell, bitte melden! címmel, július 23. és augusztus 29. között a weimari Deutsches Nationaltheater szabadtéri elõadás-sorozaton játssza Schiller mûvét, amely augusztus 14. és október 16. között új rendezésben látható majd az altdorfi Tellspielhaus színpadán is. Schiller mûvének kultúrtörténetét Tells Theater címû, most megjelent kötetében Barbara Piatti dolgozta fel.

TABORI 90 ÉVES A bécsi Die Presse Der heilige Theatermann (A szent színházi ember), a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig Man muss so alt werden, bis man jung ist (Addig legyen öreg az ember, amíg fiatal) címû írásában köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Georg Taborit. A Budapesten született s a nácik elõl 1936-ban Londonba menekült író, rendezõ, színész különleges helyet foglal el a német és osztrák színházi életében: 1968-ban tért vissza Németországba, ahol Auschwitz-darabja (Die Kannibalen) indította el feltûnést keltõ produkcióinak sorát (Mein Kampf; Goldberg Variationen; Requiem für einen Spion; Ballade vom Wiener Schnitzel stb.).

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.