Cyber hírek

  • 2004. május 27.

Külpol

Fúziós reaktor Az EU reményei szerint Franciaországban épülhet meg az ITER, a világ legnagyobb kísérleti fúziós erõmûve, amely a Nemzetközi Ûrállomás után a legnagyobb nemzetközi kutatási-fejlesztési összefogás - adta hírül az Index. Az ITER lesz az elsõ olyan fúziós reaktor, mely képes annyi energiát termelni, mint a hagyományos erõmûvek.
Philippe Busquin, az Európai Bizottság kutatási biztosa a JET (Joint European Torus) kísérleti fúziós erõmû 25 éves jubileumi ünnepségén kijelentette, hogy az európai fúziós kutatások 2007 és 2013 között meg fognak duplázódni. A fúziós reaktorok a könnyû atommagok összeolvadásakor, fúziójakor felszabaduló energiát hasznosítják, azt a folyamatot, mely a csillagokban is termeli az energiát. A Magyar Virtuális Enciklopédia (www.enc.hu) szerint a fúzió megvalósítására jelenleg két, egymástól gyökeresen eltérõ megoldás kínálkozik. Az egyiknél lézerekkel nyomják össze és hevítik fel a parányi, lefagyasztott üzemanyagcseppeket, az atommagok összeolvadása és az energiafelszabadulás robbanásszerûen megy végbe. A másik módszernél mágneses terekkel tartják össze a százmillió fokra felhevített, plazma állapotú üzemanyagot, a hidrogén nehéz izotópjait. A legsikeresebb berendezéstípus a tokamak, ebben gyûrû alakú térrészbe zárják a plazmát. Ma a JET a világ legnagyobb és legsikeresebb fúziós kísérleti eszköze, az angliai Culhamban mûködõ tokamakkal valósítottak meg elõször rövid idõre szabályozott fúziót 1991-ben. A JET-nél jóval nagyobb ITER (International Tokamak Experimental Reactor) építését világméretû összefogással készítik elõ. Az egyelõre nem dõlt el, hogy a reaktort Japánban vagy Franciaországban építik meg, és a döntést már több alkalommal elhalasztották. Az EU, Oroszország és Kína a francia helyszín mellett áll, míg Dél-Korea, az USA és Tokió Japánt támogatja. Egy kilogramm fúziós üzemanyaggal annyi energiát lehet termelni, mint tízmillió kiló fosszilis tüzelõanyaggal.

A legnagyobb prímszám Újabb, többmillió számjegybõl álló, úgynevezett Mersenne-prímet talált a több száz ezer internetre kötött számítógép felesleges gépidejét használó GIMPS projekt (www.mersenne.org). A következõ hetekben többször is ellenõrzik a számot, és ha jónak bizonyul, ez lesz a legnagyobb ismert prím, és a negyvenegyedik Mersenne-prím, írta az Index a News.com nyomán. A többmillió számjegyû prímszám már a hetedik, melyet az elosztott számítási kezdeményezés résztvevõi találtak. A Marin Mersenne francia szerzetesrõl elnevezett Mersenne-prímek speciális, 2p-1 alakú prímszámok, ahol p maga is prím. Novemberben szintén egy GIMPS-résztvevõ bukkant rá az elõzõ ilyen számra, egy 6,3 millió számjegybõl állló prímre. A mostani felfedezés gyorsabban jött, mint az elõzõ, amihez két évre volt szükség. A prímszámkeresõ kezdeményezés éppolyan elosztott számítási projekt, mint a földön kívüli élet jeleinek felismerését célzó SETI [at] home (setiathome.ssl.berkeley.edu) kezdeményezés. Az önkéntesek felajánlják számítógépeik kihasználatlan kapacitását, a regisztráció után gépeik a központi számítógéprõl töltik le automatikusan a számítani való adatcsomagokat, amiket aztán visszküldenek. n Globális sötétedés Ausztrál kutatók szerint kontinensüket az menti meg a kiszáradástól, hogy a mérések szerint egyre kevesebb napfény éri a Föld felszínét - adta hírül az Index a Nature nyomán. Az ausztrál klímakutatók egy montreali geofizikai konferencián arra vonatkozó bizonyítékokkal hozakodtak elõ, hogy a Föld felszínén a felhõsödés és a légkörben lebegõ részecskék miatt egyre sötétebb lesz. A kutatók a jelenséget a "global dimming" (globális sötétedés) néven emlegetik. A tudósok már a múlt század 50-es éveiben kimutatták, hogy a napsugárzás átlagos mértéke évtizedenként 2-4 százalékkal csökken. Az viszont nem volt világos, hogy ez a Föld teljes felszínét vagy csak az északi féltekét érinti. Az ausztrálok most kimutatták, hogy az elmúlt 30 év során a párolgási viszonyok az egész világban módosultak, ez azonban paradox módon a globális felmelegedés hatásának ellensúlyozásával megóvhatja az ausztrál kontinenst a teljes elsivatagosodástól. A kutatók szerint a globális sötétedés az eredeti egyensúlyi helyzetbe lendíti vissza a légkört, és így részét képezi az atmoszféra önszabályozó mechanizmusának.

Amatõr ûrrakéta A világon elõször jutott el száz kilométeres magasságba magánpénzbõl megépített rakéta. A 6,5 méteres GoFast rádiójeleket is küldött a világûrbõl, mielõtt visszazuhant a Földre. A nevadai sivatagból fellõtt GoFast hajtómûve mindössze tizennégy másodpercig égett, a rakéta azonban hárompercnyi repülés után száz kilométeres magasságba, azaz a világûr határáig jutott. A fellövést az Egyesült Államok szövetségi repülésügyi hivatala felügyelte. A Civilian Space eXploration Team (www.civilianspace.com) sikere jelentõs elõrelépésnek számít az ûrkutatásban, hiszen az amatõrök közül elsõként juttattak szállítórakétát az ûrbe. Az ûrjármû egyébként több percet az ûrben töltött, mielõtt visszafordult volna a Föld felé. A rakéta és szállítmánya külön ejtõernyõkkel ért földet.

MORZE

Schwarzenegger Az Ebay online aukciósház oldalain "Schwarzenegger DNS-e" címmel valaki megpróbálta elárverezni a kaliforniai kormányzó félig elszopogatott toroktisztító cukorkáját. Az Ebay azonban a hét végén eltávolította a teljes ajánlatot, mivel szabályzata szerint "nem engedélyezett a testrészek árverezése". Az Ebayen jelenleg további 115, Schwarzeneggertõl származó szuvenírre lehet licitálni.

Virtuális templom Május elején három hónapos próbaüzembe kezdett Nagy-Britannia, illetve a világ elsõ virtuális temploma. Az Együgyûek Temploma (www.shipoffools.com) nevû szolgáltatás segítségével a hívõk az interneten keresztül léphetnek be a háromdimenziós templomba, ahol hagyományos egyházi szolgáltatásokban részesülhetnek.

Telerádió A Pannon GSM május végétõl interaktív telerádiós szolgáltatást indít: az InfoRádió a 06/20/463-6958 telefonszám tárcsázásával Magyarország vagy a világ bármely pontjáról egy normál hívás díjáért élõben hallgatható. Az online hallgatás mellett a hívó egy menürendszerben kiválaszthatja és meghallgathatja a hírrádió mûsorából az õt érdeklõ hír- vagy információs blokkot is.

Oroszország csatlakozik? Orosz és európai szakértõk már tárgyalnak arról, hogy Oroszország miként tudna csatlakozni a tizenöt tagú Európai Ûrkutatási Hivatalhoz (ESA), de errõl még egyik tárgyaló fél sem tett hivatalos bejelentést. Ezzel a lépéssel az európai szervezet egy szintre kerülne az amerikai NASA-val, legalábbis az ûrrepülésekben szerzett tapasztalat és az ûrutazások száma terén.

Szkafander Új generációs szkafandert terveznek az Európai Ûrkutatási Hivatal által indított projektben. A cél egy olyan öltözék kialakítása, melyben egy ember a Mars felszínére léphetne, és ami egyúttal valós idejû adatokat szolgáltatna életfunkcióiról és helyzetérõl.

Napautó A világ leggyorsabb, napenergiával meghajtott jármûve, a Nuna-2 hamarosan megkezdi május 29-tõl június 11-ig tartó európai körútját. A jármû 6500 kilométert tesz meg Görögországtól Portugáliáig, európai nagyvárosok, köztük Budapest érintésével - üzemanyag nélkül. A Nuna-2 május 31-én érkezik hazánkba.

Figyelmébe ajánljuk

Átvitt értelem

Jędrzej apukája bokszbajnok volt a hetvenes években, de megmondták neki az elvtársak, hogy az olimpián majd veszítenie kell a szovjet versenyzővel szemben, mire ő abbahagyta az egészet, fiát kifejezetten eltiltotta a boksztól, szegény bányászként, a munkahelyén kapott légúti betegségben halt meg. Megfulladt. Konkrétan és átvitt értelemben is.

Blue Bayou

  • - turcsányi -

Az időutazás és a vérfertőzés közé nehéz egyenlőségjelet tenni. Ám tudjuk jól, hogy a mozi csodákra képes.

Truffaut-ra várva

Értelmiségi fiú és pincérlány nem lehetnek egymáséi az osztálykülönbség miatt. A fiú (Victor Belmondo, a nagy Jean-Paul fia, látszik is rajta) egyetemre jár, filmrendezői ambíciói vannak, és társadalmi helyzetének megfelelő, sznob barátai, akik ki nem hagynák az alkalmat a nem csak Truffaut-t, de Marilyn Monroe-t sem ismerő lány cikizésére (akit Marie-Line-nek hívnak, haha).

Kint is bent

  • Kiss Annamária

Gombfoci, műbőr fotelek, kőbányai világos; szemüvegek óriási kerettel, húsleves és rántott hús; skálás szatyor, műanyag ételhordó, Wunderbaum és pajesz.

Kötelező olvasmány

  • Németh Gábor

Ballát olvasni olyan, mintha az ember fölülne a hullámvasútra, és életkori sajátosságainak megfelelően viselkedne. Sose tudod, mi jön, sikoltozol és üvöltesz, hol félelmedben, hol örömödben. Lásd még a paraszt bácsit a viccben, akit elvittek műrepülni. Aki sok mindenre számított, még arra is, hogy becsinál, de arra azért nem, hogy az egész a nyakában végzi.

 

Az orosz mese

„Önök felfüggesztett szabadságvesztéssel, Damoklész kardjaként próbálnak fenyegetést elérni nálam. Én ott leszek, ott fogok harcolni. Ha akarnak, dugjanak érte börtönbe. Most már tényleg csak egy hajszál választ el tőle. Dugjanak börtönbe, megyek, de én ott leszek kint az emberekkel, most pedig kivonulok a magyar parlamentből, de ne féljenek, önök is ki fognak, csak önök nem önszántukból. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

A pánik és a reakció

Lassuló és kimerülő gazdaság, növekvő elégedetlenség a mélyben, a semmiből előtört politikai versenytárs, rakétasebességgel lefalcoló külföldi szövetségesek. Ennél nagyobb veszély nem is leselkedhet az egyeduralomba belekényelmesedett kormányra.

 

A pecsenyekacsa alkonya

Eddig Európa 30 baromfitartó gazdaságában tört ki a madárinfluenza, ezért e helyeken a teljes állományt felszámolták. Az esetek harmada Magyarországhoz köthető, a legtöbb állatot viszont Olaszországban kellett leölni. A baromfi-feldolgozókat idővel alapanyag­hiány sújthatja.