Legfeljebb júliusig húzható a Brexit
Brexit-EU_top_story_lead.jpg

Legfeljebb júliusig húzható a Brexit

  • MTI
  • 2019. január 22.

Külpol

Ha nincs megállapodás, jön az ír – észak-ír határ.

Az új Európai Parlament alakuló ülés július 2-i dátumáig lehetne meghosszabbítható az Egyesült Királyság uniós kiválásának eredetileg márciusra tervezett határideje. Guy Verhofstadt, a képviselőtestület Brexit-ügyi szerint indokolt esetben a határidő kiterjesztése lehetséges, de legkésőbb az alakuló ülés időpontjáig mindenképpen meg kellene történnie a kilépésnek. Danuta Hübner, a szakbizottság elnöke kiemelte, hogy amennyiben ennél is későbbre tolnák ki a távozási határidőt, akkor az Egyesült Királyságnak is részt kellene vennie a választáson, ha el akarják kerülni az alapszerződés megsértését.
A londoni fejleményektől függetlenül az Európai Parlament a jövő héten megkezdi a brit törvényhozás által elutasított kiválási szerződés ratifikációját, hogy az lezárulhasson a szigetország EU-tagságának március 29-re tervezett megszűnéséig.
Verhofstadt hangsúlyozta, a jóváhagyásnak fontos üzenete, hogy semmilyen körülmények között nem lehetséges a megállapodás újratárgyalása.
Az Európai Bizottság szóvivője kedden aláhúzta, hogy rendezetlen kiválás esetén „nyilvánvalóan“ vissza kellene állítani a kemény határellenőrzést az Ír-szigeten. Margarítisz Szkínász leszögezte, a brüsszeli testület továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a több évtizedes észak-írországi konfliktust lezáró nagypénteki egyezményt, a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexit azonban „nyilvánvalóan veszélybe sodorja“ annak eredményeit.

Figyelmébe ajánljuk