Lemondott a brit Brexit-ügyi államtitkár

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 19.

Külpol

Az omikron variáns miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket hozta fel indokként.

Azonnali hatállyal lemondott Lord David Frost, a brit kormány Brexit-ügyi államtitkára. Frost a brit kormány "általános irányvonalával", mindenekelőtt az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezésére érvénybe léptetett korlátozásokkal indokolta távozását. 

Lord Frost lemondásának hírét először a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit tömeglap online kiadása közölte, kormányzati forrásokat idézve. Frost a sajtóértesülés megjelenése után, vasárnap hajnalban bejelentette, hogy azonnali hatállyal távozik a kormányból.

A lemondást bejelentő, Johnsonhoz intézett levélből ugyan az derült ki, hogy Frost januári távozást tervezett, a szombati keltezésű lemondó levelében azt írta: csalódottan nyugtázta, hogy távozásának terve szombat este nyilvánosságra került, és ezért azonnali hatállyal lemond tisztségéről.

A levél szerint egyébként a Brexit - vagyis a brit EU-tagság megszűnésének folyamata - immár biztos révbe ért, és a kormány feladata most a Brexit nyújtotta lehetőségek kiaknázása.

Frost levele szerint azonban a volt államtitkár aggályosnak tartja a kormány "jelenlegi irányvonalát", különösen az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezésére nemrégiben érvénybe léptetett korlátozásokat ellenzi.

 Frost koránt sincs egyedül ezzel a véleményével a kormányzó Konzervatív Párton belül: a kormány a tory frakció hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki szavazatokkal tudta csak jóváhagyatni e hét elején a londoni alsóházban az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó intézkedéseket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk