Lemondott a brit egészégügyi miniszter

  • MTI
  • 2021. június 27.

Külpol

Lemondott szombaton Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, aki a brit sajtóban megjelent fotók tanúsága szerint bensőséges kapcsolatba került egyik hivatali kolléganőjével. Hancock helyére szombat este Sajid Javid volt pénzügyminisztert nevezte ki Boris Johnson miniszterelnök.

A nős, háromgyermekes Hancock távozását a kormányzó brit Konzervatív Párton belül is többen sürgették, nem elsősorban a munkatársnőjével kialakított intim viszony miatt, hanem azért, mert a legolvasottabb brit bulvárlap, a The Sun közölte fotók szerint megsértette a saját minisztériuma által a koronavírus-járvány megfékezéséért érvényben tartott munkahelyi távolságtartási ajánlásokat.

Az egészségügyi minisztériumban május 6-án készült fotókon Hancock és a szintén házasságban élő, ugyancsak háromgyermekes kolléganője, Gina Coladangelo csókolózás közben látható. A brit kormány jelenleg érvényes ajánlásában az szerepel, hogy akik nem otthonról dolgoznak, munkahelyükön lehetőség szerint tartsanak egymástól két méter távolságot. Boris Johnson miniszterelnöknek küldött szombati levelében Hancock azt írta, semmit sem akar kevésbé, mint azt, hogy a magánéletével kapcsolatos ügyek elvonják a figyelmet a koronavírus-járvány ellen folytatott küzdelemről.

„Azoknak, akik oly sok áldozatot hoztak a járvány idején, tartozunk annyival, hogy őszinték legyünk velük, ha csalódást okoztunk nekik, ahogy azt én is tettem a (távolságtartási) ajánlás megsértésével" – fogalmaz Hancock a lemondását bejelentő levélben. Válaszában Johnson sajnálkozásának ad hangot Hancock távozása miatt. A kormányfő azt írta, a volt egészségügyi miniszter nagyon büszkén távozhat hivatalából, nemcsak amiatt, ahogy a járványhelyzetet kezelte, de mindazon eredményekért is, amelyeket a koronavírus-járvány előtt az egészségügyben elért.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

  

Figyelmébe ajánljuk