Lemondott Liz Truss

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 20.

Külpol

Alig 45 napig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Utódja megválasztásáig ellátja kormányfői teendőit. A kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjét - aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz - várhatóan már a jövő héten megválasztják.

Bejelentette lemondását Liz Truss brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról. A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de Truss a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt csütörtökön felolvasott rövid nyilatkozatában közölte, hogy utódja megválasztásáig ellátja miniszterelnöki teendőit.

Liz Truss elmondta: tárgyalt Sir Graham Bradyvel, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnökével, akivel abban állapodtak meg, hogy a vezetőválasztási folyamat a jövő héten befejeződik. A távozó miniszterelnök jelezte azt is, hogy beszélt III. Károly királlyal, akit hivatalosan értesített lemondási szándékáról.

Liz Truss – Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke – alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt élén. Távozásának közvetlen előzményeként Kwasi Kwarteng volt pénzügyminiszter átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be, ezt azonban példátlan – soron kívüli jegybanki intervenciót is igénylő – piaci felfordulás követte, mivel a piaci szereplők nem látták biztosítottnak a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatóságát.

Trusst Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő nevezte ki formálisan miniszterelnökké szeptember 6-án, halála előtt alig két nappal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk