„Társadalmi egyeztetésre” hivatkozva nem hagyja jóvá a kormány a svéd-finn NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2022. október 20.

Külpol

Arról, hogy az egyeztetés meddig tart, nincs információ.

A magyar kormány indoklása szerint azért nem veszik napirendre a finn–svéd NATO-csatlakozást, mert „még folyik a társadalmi egyeztetés”írja a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese, Tompos Márton. A politikus bejegyzését a Telex szúrta ki.

A két ország csatlakozásához már csak a török és a magyar jóváhagyás hiányzik. A halogatás okáról a kormány, illetve az Országgyűlés eddig semmit nem kommunikált. A Momentum politikusa most annyit derített ki, hogy azért nem veszik napirendre a finn–svéd NATO-csatlakozást, mert még folyik a „társadalmi egyeztetés”. 

A házbizottság csütörtöki ülésén elhangzott kifogás Tompos Márton szerint nevetséges. Hozzátette, ez csak azt erősíti, hogy a kormány zsarolási potenciálként tekint a két ország NATO-csatlakozásának kihirdetésére. A képviselő megpróbálta felvenni a külügyi bizottság napirendjére a témát, de ezt a többség leszavazta. 

A lap rábukkant azt a két viszonylag nehezen megtalálható dokumentumra (finn, svéd), amelyek október 18-án kerültek fel a kormány honlapjára, és amikben megtalálgató a csatlakozással kapcsolatos jegyzőkönyv. Ezeknek a felső részén olvasható egy szöveg, miszerint a dokumentum célja,

„a társadalmi egyeztetés elindítása és a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele.”

Ezenkívül feltüntettek egy email címet, ahova el lehet küldeni az észrevételeket. Az azonban, hogy az egyeztetés várhatóan meddig tart, a dokumentumokból nem derül ki.

A Reuters értesülési szerint egyébként a NATO időközben főtitkára arról beszélt, hogy a szövetség cselekedni fog, amennyiben Svédország vagy Finnország úgy kerülne nyomás alá Oroszország vagy bármilyen más erő részéről, hogy még nem teljes jogú tagjai a katonai szövetségnek. A két ország még június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország, köztük Magyarország támogatása is kell.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.