Liz Truss lemondatta a pénzügyminiszterét

  • narancs.hu
  • 2022. október 14.

Külpol

Kwasi Kwarteng nem számolt be szaúdi üzleti tárgyalásairól. De nem ez volt a fő ok.

Lemond posztjáról Kwasi Kwearteng brit pénzügyminiszter, az erről szóló levelet ő maga hozta nyilvánosságra a Twitteren. „A növekedésről és a változásról szóló optimista meglátásai helyesek voltak” – írta leköszönő üzenetében Liz Truss kormányfőnek, de kitartott amellett, hogy az országot gazdasági bénultságát a magas adók okozzák.

A pénzügyminiszter valójában éppen az adócsökkentési politikába bukott bele, amely hat hónap alatt 45 milliárd fontba került volna, de a gazdasági beindulása helyett elijesztette a befektetőket és gyengítette a brit fizetőeszközt. Az adóreform ugyanis az illendőnél is kevesbé volt szociálisan érzékeny. Legfőbb bibije volt, hogy aránytalanul kedvezett a vagyonosoknak.

 

A Sunday Times azt is megírta, hogy Kwarteng szeptemberben privát pezsgőpartin találkozott a leggazdagabb befektetési alapok vezetőivel, akik hálásan üdvözölték, hogy a gazdasági válság közben kevesebb adót kell fizetniük. A felsőosztály körében egyébként csak „hasznos idiótaként” emlegették a pénzügyminisztert.

Hab a tortán, hogy Kwarteng a héten korrupciógyanúba keveredett, miután a Guardian kinyomozta, hogy januárban üzleti ügyekért felelős miniszterként vett részt hivatalos úton Szaúd-Arábiában. A Saudi Aramco olajtermelő cég, a Sabic petrolkémiai cég és az Alfanar Grouppal létrejövő találkozókról azonban nem készültek hivatalos jelentések.

Lizz Trust azóta igyekezett korrigálni. Visszavonta a legvagyonosabbak személyi jövedelemadójának csökkentését, és a továbbiakban teljes hátraarca készül az adópolitikában.

Frissítés (16:00): A Downing Streeten megerősítették, hogy az új pénzügyminiszter a Tory-párti Jeremy Hunt lesz. Ő már a negyedik ebben az évben.

(BBC)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk