Lengyel miniszterelnök: a repülőgép eltérítése állami terrorizmus, és nem maradhat megtorlás nélkül

  • narancs.hu
  • 2021. május 23.

Külpol

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elfogadhatatlannak nevezte az incidenst.

Minden jel szerint vasárnap a Lukasenka-rezsim fehérorosz légtérben a földre kényszerített egy utasszállító gépet, ami Athénből tartott Vilniusba. A gépet azért téríthették el, hogy őrizetbe vehessék Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét és ellenzéki aktivistát, aki korábban Litvániába menekült az országból. Prataszevics most akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat.

Az utasszállítót egy MiG-29-es kísérte a minszki repülőtérre.

Az állami fehérorosz és orosz hírforrások narratívája szerint a gép kényszerleszállást hajtott végre, mert felmerült, hogy robbanószerkezet lehet a fedélzeten.

A NEXT tájékoztatása szerint sem a fedélzeten, sem az utasoknál nem találtak robbanószerkezetet. 

Az eset azonnal éles reakciókat váltott ki a nemzetközi politikában.

Gitanas Nauseda litván elnök az ellenzéki aktivista haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre. "Felszólítom a NATO- és európai uniós szövetségeseinket, hogy azonnali választ adjanak a fehérorosz rezsim polgári légi közlekedés elleni fenyegetésére. A nemzetközi közösségnek haladéktalanul lépéseket tennie, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé" - tette hozzá.

Nauseda kijelentette, hogy az incidenst meg fogják vitatni hétfőn az uniós csúcson.

Asta Skaisgiryte litván elnöki tanácsadó szerint a fehérorosz hatóságok előre eltervezték a mintegy 170 utast szállító repülőgép leszállásra kényszerítését. Kijelentette, hogy a fehérorosz biztonsági szolgálatok tudták, hogy a fedélzeten lesz a tavaly november óta Vilniusban élő Prataszevics.

A litván külügyi tárca közleményében pedig a repülőgép tucatnyi országból származó utasainak és személyzetének azonnali továbbengedését követelte.

A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen. "Állami terrorizmus példátlan cselekedetének minősül egy polgári repülőgép eltérítése, ami nem maradhat megtorlás nélkül" - hangsúlyozta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst.

Ausztria és Németország pedig azonnali magyarázatot követelt Minszktől a történtek miatt.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a fehérorosz hatóságok cselekedetét és az uniós tagállamok határozott és egységet válaszát követelte az ügyben.

A Ryanair közleménye szerint a fehérorosz hatóságok lehetséges biztonsági fenyegetésről értesítették a céget azzal az utasítással, hogy a szóban forgó járatnak a legközelebbi repülőtéren, Minszkben le kell szállnia. Hozzátette, hogy a biztonsági ellenőrzés során a helyi hatóságok nem találtak semmit a fedélzeten és a gép utasaival és személyzetével folytathatja útját. (MTI/Narancs)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk