Letartóztatták Bolsonaro 1200 hívét, Lula elnök visszatért hivatalába

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 9.

Külpol

Az elnök, a szenátus, a képviselőház és a legfelsőbb bíróság elnöke közös nyilatkozatot adott ki. 

Folytatta a munkát a Planalto-palotában Luis Ignácio Lula de Silva brazil elnök hétfőn, egy nappal azután, hogy az előző államfő, Jair Bolsonaro hívei megostromolták a három legfontosabb brazíliavárosi középületet.

Lula hétfőn helyi idő szerint a reggeli órákban a szenátus, a képviselőház és a legfelsőbb bíróság elnökével találkozott az elnöki palotában. A vezetők a baloldali elnök Twitter-oldalán rövid közös nyilatkozatot adtak ki "a demokrácia védelmében".

"A köztársaság három hatalmi ága, a demokrácia, valamint az 1988. évi alkotmány védelmezői elutasítják a Brazíliavárosban vasárnap elkövetett terrorcselekményeket, a bűnöző és puccsista vandál pusztítást" – fogalmaztak a nyilatkozatban. "A társadalomnak meg kell őriznie a józanságát, a békét és a demokráciát" – tették hozzá.

Jair Bolsonaro korábbi jobboldali brazil elnök több száz híve vasárnap egyszerre rohamozta meg az elnöki palotát, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság székházát. A szemmel láthatóan felkészületlen rendvédelmi erőknek közel négy órára volt szükségük, hogy visszaszorítsák és eltávolítsák a rendbontókat.

Hétfőn Bolsonaro 1200 hívét vették őrizetbe, akik a főváros szívében sátoroztak, és az ideiglenes tábort felszámolták. A több mint két hónapja Brazíliavárosban táborozó tüntetők katonai beavatkozást követeltek a megválasztott elnök hatalomra kerülésének megakadályozása érdekében. Ebből a sátortáborból indult el vasárnap is számos tüntető. Vasárnap 350 embert állítottak elő rendbontásért.

Hasonló tábor felszámolása van folyamatban Rio de Janeiróban is – jelentett az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Alexandre de Moraes, a brazil legfelsőbb bíróság bírája vasárnap este 90 napra felfüggesztette Brazíliaváros körzet kormányzóját, a volt elnök szövetségesének tekintett Ibaneis Rochát. A kormányzó korábban bocsánatot kért a történtekért és menesztette biztonsági főnökét, Andreson Torrest, a volt elnök egykori igazságügyi miniszterét.

Jair Bolsonaro január 1-je óta az egyesült államokbeli Floridában tartózkodik, ahová Lula elnök beiktatása előtt két nappal utazott. Twitter-üzeneteiben Bolsonaro elítélte "a középületek fosztogatását és lerohanását", de tagadott minden felelősséget, elutasítva "a bizonyíték nélküli vádakat". 

A zavargók komoly károkat okoztak az Oscar Niemeyer világhírű XX. századi brazil építész által tervezett, és a modern kori építészet ékköveinek számító három középületben.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felajánlotta a segítségét a Brazília három politikai hatalmi intézményének otthont adó brazíliavárosi középület helyreállításához - jelentette be hétfőn Margareth Menezes brazil kulturális miniszter.

A tárcavezető a közösségi médiában jelentette be, hogy telefonhívást kapott Marlova Nietótól, az UNESCO brazíliai képviselőjétől, aki felajánlotta az UNESCO segítségét a középületek helyreállításához.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk