Lezárja az EU a magyar jogállamisági eljárást

  • narancs.hu
  • 2022. december 16.

Külpol

6,3 milliárd euró kifizetését függeszthetik fel.

Az Európai Unió állam- és kormányfői az idei év utolsó csúcstalálkozóján csütörtökön este többek között arról határoztak, hogy véget ér a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás – tudósít a HVG EUrologus.

A határozat megállapítja, hogy továbbra sem garantálja megfelelően Magyarország, hogy az uniós forrásokat szabályosan fogja felhasználni, ezért felfüggesztik a kifizetés egy részét. Ez három kohéziós alap 55 százalékát érinti, 6,3 milliárd eurót.

Jóváhagyták az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatásról szóló magyar nemzeti helyreállítási tervet, de ehhez és az előbb említett felfüggesztett összeghez is úgy juthat hozzá Magyarország, ha maradéktalanul teljesít 27 feltételt. Ezeket „szupermérföldköveknek” nevezik. Lényegében korrupcióellenes intézkedéseket várnak, és olyan határozatokat, amelyek garantálják az igazságszolgáltatás függetlenségét. 

A csúcstalálkozót ugyanakkor meghatározta az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrány

Orbán Viktor miniszterelnök erról ezt posztolta a Facebookon:

Az uniós csúcstalálkozón az is eldőlt, Ukrajna 18 milliárd euró kölcsönt kap az Európai Uniótól 2023-ban, és az EU jövőre már alkalmazza a 750 millió euró fölötti csoportszintű árbevétellel rendelkező multinacionális cégekre szabott 15 százalékos minimumadót – ezt végül a lengyelek is támogatták.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk