Lukasenka kész befogadni nukleáris szuperfegyvereket

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. február 17.

Külpol

A fehérorosz-orosz hadgyakorlat után maradhat ott ez-az – mondta a fehérorosz elnök. 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön ismét kijelentette, hogy kész atomfegyvereket befogadni országa területére, ha Minszket a nyugati országok részéről fenyegetés éri.

A Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszpontra látogatva, ahol a Szövetségi Eltökéltség–2022 kódnevű közös fehérorosz-orosz hadgyakorlat zajlik, Lukasenka újságírók előtt kijelentette, hogy szükség esetén nemcsak atomfegyvereket vonultatnak fel az ország területén, de nukleáris szuperfegyvereket is, hogy megvédelmezzék a területüket.

Erre akkor kerülhetne sor, ha Fehéroroszország „riválisai és ellenlábasai”  „ostoba intézkedéseket” hoznának – jelentette ki. Minszk a nyugati országok és Moszkva között az ukrajnai helyzet miatt kialakult válságban Oroszország szoros szövetségese.

Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország Minszktől keletre vagy délre orosz Sz-400 típusú légvédelmi rakétarendszert telepíthet, „utána majd meglátjuk, mi történik Kijevben, Varsóban és így tovább”. Hozzátette, hogy náluk jelenlegi is van Sz-400-as rakétarendszer, amelynek a kezelését most tanulják a fehérorosz katonák, de szükség esetén „még párat beszereznek”. A fehérorosz elnök kijelentette, hogy a hadgyakorlat után az orosz lőszer egy része Fehéroroszországban maradhat, és „vagy vásárolnak, vagy ajándékba kapnak” Iszkander típusú rakétákat, de „nem csak azt”.

Azt is kijelentette, hogy nincs szükség állandó orosz támaszpontokra fehérorosz területen, mert vészhelyzet esetén az orosz hadsereg bevonul a szomszédos országba. Oktatóközpontokat azonban létrehoznak, ahol a fehérorosz fegyveres erők elsajátíthatják a modern orosz technika, így az Iszkander rakéták kezelését. Lukasenka a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint közölte, hogy pénteken Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal a hadgyakorlat további szakaszairól. Mint mondta, a két elnök pénteken dönt a fehéroroszországi hadgyakorlaton részt vevő orosz katonák kivonásáról. A hadgyakorlat február 20-ig tart.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter még szerdán azt mondta, hogy a hadgyakorlat után sem orosz katonák, sem orosz fegyverzet nem marad Fehéroroszországban. A NATO-főtitkár szerint 30 ezer orosz katona, vadászrepülők, Iszkander rakéták és Sz-400 légvédelmi rakétarendszerek vesznek részt a hadgyakorlaton, amelyet Jens Stoltenberg a hidegháború utáni legnagyobb fehéroroszországi katonai felvonultatásnak nevezett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk