Macron az Európai Unió szétszakításával vádolja Orbánt és Salvinit

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 30.

Külpol

A bevándorlást és a gazdaságot tették meg a nacionalista és a haladáspárti jövőkép ütközőpontjaként.

A Helsinkiben tartózkodó francia elnök Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján állította szembe a haladáspárti víziót, amelyet elmondása szerint maga is oszt, Orbán Viktor és Matteo Salvini nemzeti jövőképével. Emmanuel Macron a bevándorlást és a gazdaságot nevezte meg a „nacionalista és a haladáspárti jövőkép” ütközőpontjaként – írja az MTI.

„Néhányan szakadást szítanak Európában és az európai szolidaritásban” – jelentette ki Macron, hozzátéve, hogy az EU-nak összetartó politikai csoportnak kell lennie, amely képes megvédeni állampolgárait.

A francia vezető szerint a haladáspártiak feladata az, hogy meggyőzzék az európaiakat: meg tudják védeni őket.

Macron felveszi a kesztyűt Orbánnal és Salvinivel

„Igazuk van, ha engem tartanak fő ellenfelüknek.” Emmanuel Macron reagált Orbán Viktor és Matteo Salvini tegnapi kijelentésére. A francia elnök azt mondta: „ha bennem látják a fő ellenségüket, akkor igazuk van”, és azt is mondta, ő vissza fog vágni Magyarországnak és Olaszországnak, írja Macron, aki nem fog engedni sem a nacionalizmusnak, sem a gyűlöletbeszédnek.

Niinistö arra emlékezett, hogy 20 évvel ezelőtti találkozásukkor Orbán még nagyon konstruktív politikus volt. „Az emberek változnak” – tette hozzá.
„Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért bukkannak fel ezek a mozgalmak, és önvizsgálatot kell tartanunk: hibáztunk?”

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban találkozott Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.
A magyar kormányfő hősnek nevezte az olasz minisztert, és fő európai vetélytársának minősítette a francia elnököt.
„Az Európai Néppártban (EPP) két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő »fel akarja robbantani« az EPP-t, és ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja” – jelentette ki Orbán Viktor.
A másik oldalon vagyunk mi, akik meg akarják fékezni az illegális bevándorlást – tette hozzá.

Orbán Viktor bejelentkezett Olaszország megmentőjének

„Nem szétosztani, hanem hazavinni kell a migránsokat.” Orbán Viktor Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a kisebbik kormánypárt, a Liga elnökével tárgyalt, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig ritka nagy barátoknak tűntek. Noha Salvini és az olasz kormány is menekültkérdésben egyértelműen kvótapárti, ez a kis nézeteltérés cseppet sem zavarta őket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?