Magyarország miatt elhalasztják az uniós olajembargóról szóló konferenciát

  • narancs.hu
  • 2022. május 10.

Külpol

Von der Leyen, Macron, Orbán és a szomszédos országok vezetői kedden tárgyaltak volna videókapcsolaton keresztül.

Az Oroszországból származó kőolajimport lehetséges európai uniós tilalmáról szóló, keddre tervezett videokonferenciát egy későbbi időpontra halasztották, mivel Magyarország továbbra is blokkolja a javaslatot - írja az AP hírügynökség.

A jelentés szerint az illetékes EU-bizottság tisztviselői nem indokolták a halasztást. A megbeszélésen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és a Magyarországgal szomszédos országok vezetői vettek volna részt.

Az ukrajnai háború miatt Oroszország további szankcionálása érdekében Von der Leyen azt javasolta, hogy a 27 uniós tagállam hat hónapon belül fokozatosan szüntesse meg a nyersolaj, az év végéig pedig a finomított termékek behozatalát.

Magyarország azonban azt mondja, hogy nem szavazza meg a javasolt szankciókat, mondván, hogy azok atombombaként hatnának a gazdaságára, és tönkretennék stabil energiaellátását.

Hétfőn Budapesten járt az Európai Bizottság elnöke. „A ma esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel hasznos volt a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázásához. Előrelépés történt, de további munkára van szükség” – írta a Twitteren Ursula von der Leyen hétfőn késő este, miután a magyar kormányfővel tanácskozott.

És elméletileg Orbánnal tárgyal kedden Macron is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk