Ukránokat deportálnak Oroszországba, a litván külügyminiszter szerint el kell távolítani Putyint

  • narancs.hu
  • 2022. május 10.

Külpol

Zelenkszij arra kéri a nemzetközi közösséget, tegyenek lépéseket, hogy az ukrán kikötőket érintő orosz blokád megszűnjön. 

A Pentagon megerősítette azt az értesülést, mely szerint az oroszok ukránokat deportálnak Oroszországba – írja a Guardian. John Kirby szóvivő arról nem tudott beszámolni, hogy hány tábor van és azok hogyan néznek ki, de állítása szerint vannak arra utaló jelek, hogy ukránokat akaratuk ellenére Oroszországba visznek. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még április elején, hat héttel azután, hogy Oroszország elkezdte a háborút, azt mondta, ukránok ezreit küldték orosz területre. Az ukrán ombudsman, Ljudmjla Deniszova szerint ez a szám azóta több mint 1,9 millióra emelkedett, köztük legalább 200 ezer gyermekkel. 

Közben az elnök arra kérte a nemzetközi közösséget, tegyen azonnali lépéseket arra, hogy az ország kikötőinek orosz blokádja megszűnjön, valamint lehetővé váljon a búzaszállítás és megelőzhető legyen a globális élelmiszerválság.

„Évtizedek óta először nincs szokásos kereskedelem, nincs szokásos kikötői működés Odesszában. A második világháború óta ilyen még nem történt”

– mondta. 

Az elnök szokásos hétfő éjjeli beszédében arról tájékoztatott, hogy néhány hét alatt végére ért annak a kérdőívnek, amelyet az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országoknak kell kitöltenie. Hozzátette, hétfőn Ukrajna európai integrációjáról egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. 

A litván külügyminiszter közben arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök eltávolítása az egyetlen módja annak, hogy megvédjék a Nyugatot és a szövetségeseit a jövőbeni moszkvai fenyegetésektől. Gabrielius Landsbergis szerint Putyin éves győzelem napi beszéde alulmúlta a várakozásokat, és az elnök „komor arca” a háborúban elszenvedett kudarc jele volt. 

Hozzátette, a "sebesült" Putyin még veszélyesebb lehet, és az Oroszországgal szomszédos országos bizonyos mértékig veszélyben lesznek, amíg ő az elnök. De ez a rezsimjére is vonatkozik, mert ha a rendszer marad, hiába váltják le, a helyére egy „másik Putyin” érkezhet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk