Május 14-én lesz a török elnökválasztás

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 10.

Külpol

74 éves politikust indít az ellenzék Erdoğannal szemben. Lehet esély a leváltására.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy május 14-én tartják az idei elnök- és parlamenti választást. Az erről szóló döntést szombaton a hivatalos közlönyben is közzéteszik – adta hírül az MTI.

Erdoğan elmondta, hogy a választási időszak a február 6-i földrengések okozta gazdasági és társadalmi károk jóvátételére összpontosít majd. A kampányban pedig megtiltják a zene használatát.

A választáson közösen indul majd a török ellenzék hat pártja, akik a legnagyobb ellenzéki párt, a balközép Köztársasági Néppárt elnökét, Kemal Kılıçdaroğlut elnökjelöltként.

A 74 éves politikust a külső hasonlóság miatt a török Gandhiként is szokták emlegetni, kampányát a konzultációra és a konszenzusra építi. Célja, hogy az Erdoğan-féle elnöki túlhatalommal szemben visszatérjen a valódi parlamentáris rendszerhez.

A közvéleménykutatások alapján az ellenzéknek reális esélye lehet leváltani Erdoğant, aki két évtizede vezeti Törökországot, és utolsó ciklusára készül. A 69 éves elnök 2014 óta van hivatalban, 2003 és 2014 között pedig az ország miniszterelnöke volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk