Portugália is beszáll a homofób magyar törvénycsomag elleni perbe

  • narancs.h
  • 2023. március 10.

Külpol

Másfél-két év múlva várható ítélet az uniós bíróságon.

Belgium, Hollandia és Luxemburg után Portugália is az Európai Bizottság oldalán vesz részt abban a perben, amelyet az Európai Bizottság indított Magyarország ellen a LMBTQI közösség jogainak a megsértése miatt – írja a Népszava a Politico pénteki hírlevelére hivatkozva.

A kereset összefoglalója 2023 februárjában jelent meg, eszerint az Európai Bizottság arra kéri az Európai Unió Bíróságát (EUB), hogy állapítsa meg: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, amikor elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és a gyermekek védelméről szóló törvénymódosításokat.

Valójában nem egy jogszabályról, hanem LMBTQ-ellenes törvénycsomagról van szó, amelyet 2021. június 15-én fogadott el az Országgyűlés. Először pedofiltörvény, aztán az Orbán-kormány átköltésében gyermekvédelmi törvény néven híresült el. Eredetileg Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője és párttársa, Selmeczi Gabriella nyújtotta be a pedofil bűncselekmények elleni szigorúbb fellépésről, de aztán fideszes képviselők hozzávágtak még néhány módosítót.

Közülük a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényé keltett meglehetős felhördülést, amely kimondja, hogy tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a „homoszexualitást” népszerűsíti.

Az uniós bíróság körülbelül másfél-két év alatt hoz ítéletet, amelyet a vesztes félnek kötelező végrehajtania, ellenkező esetben pénzbírság várhat rá.

Az Orbán-kormány próbálja európai szintű kulcskérdéssé tenni azt az ügyet, amelyet gyermekvédelemnek nevez, Varga Judit igazságügyi miniszter legalábbis alighanem ennek a jegyében nyújtott be ellenkeresetet az Európai Unió Bírósága előtt. E szerint az Orbán-kormány továbbra is kitart az Európai unió Alapjogi Chartájában foglaltak mellett, hogy az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a gyermekek neveléséről dönteni pedig a szülők joga.

Hagyományos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor is hosszan beszélt a kérdésről, azt állítva, az Európai Unió azt akarja, hogy a gyermeknevelés terén szüntessék meg a szülők elsőségét, amelyet „furcsa szokásoknak hódoló aktivisták” kapnának. A szülőknek joguk van ahhoz, hogy gyermeküket megvédjék és joggal várják el a kormányzattól, hogy segítsék őket ebben. Mi nem fogunk engedni, ezért kénytelenek lesznek majd ők engedni – hangoztatta a kormányfő. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk