Manfred Weber ellenzi a Fidesz visszatérését az Európai Néppártba

  • narancs.hu
  • 2019. december 14.

Külpol

Nem kertelt, kimondta.

Az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője, Manfred Weber egyértelműen arról beszélt, hogy ellenzi a Fidesz visszafogadását a pártcsaládba. Weber a Spiegelnek nyilatkozva a lap megfogalmazása szerint világos véleményt mondott az ügyről – írja a 444.hu.

„A Fidesz és Orbán Viktor nem használták ki az lehetőséget arra, hogy tisztázzák magukat azokban az ügyekben, amik a párt tagságának felfüggesztéséhez vezettek” – hangsúlyozta a német politikus.

A felfüggesztés óta ráadásul újabb problémás törvényeket hozott a Fidesz Weber szerint, és a CEU sorsa sem rendeződött. Mint ismert, Weber korábban egyértelműen a CEU Budapesten maradása mellett foglalt állást.

A Fidesz néppárti tagságát márciusban függesztették fel, miután a Soros-Juncker plakátkampány tovább mélyítette az egyébként is meglévő konfliktust a pártcsaládon belül. A magyar kormány akkor ezt úgy kommunikálta, hogy maga a Fidesz kérte a felfüggesztését a vita rendezéséig.

A felfüggesztés mellett a Néppárt egy háromfős, „bölcsek tanácsa” nevű testületet küldött Magyarországra, hogy közelebbről vizsgálják a Fideszt ért kritikákat.

A bölcsek jelentése a következő hetekben készül majd el, a Fidesz sorsáról hivatalosan a következő néppárti kongresszuson döntenek, február elején.

A Néppárt új elnöke novemberben Donald Tusk lett, aki a zágrábi kongresszuson (amin a Fidesz nem vehetett részt) arról beszélt – emlékeztet a lap –, hogy semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét a populistáknak és autokratáknak.

A Spiegel cikke szerint Tusk a következő kongresszus előtt még beszélni akar Orbánnal. Orbán november végén úgy fogalmazott: „A Fidesz saját maga dönt sorsáról az Európai Néppártban, meglátják, merre tart majd a tömörülés az újonnan megválasztott vezetés alatt.”

Figyelmébe ajánljuk