Afgán tüntetőkre lőttek a tálibok és házról házra kutatják a nyugatiakkal kollaborálókat

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 19.

Külpol

Valószínűleg nem sok igazság volt a nagy békés ígéretekben.

A BBC számol be arról a kiszivárgott ENSZ-jelentésről, amely szerint a tálibok gyakorlatilag "vadásznak" a helyiekre, akik az amerikaiakkal és a szövetséges NATO-csapatokkal együttműködtek.

Mindeközben a Reutersnek a tálibok egyik tisztviselőre a kabuli reptéren azt nyilatkozta, hogy "betartják a szavukat": "Nem csak a külföldiek, hanem az afgánok számára is megkönnyítjük a biztonságos kilépést". A történések azonban ennek ellentmondanak: a BBC szerint a tálibok nem engedték be az embereket Kabul repülőterére, még akkor sem, ha utazási vízummal rendelkeztek, emellett a fegyveresek fokozzák a NATO -val és az amerikaikal dolgozó és velük együttműködő emberek keresését.

Telegraph is azt írja, a tálibok házról házra járva keresik azokat a helyieket, akik együttműködtek a nyugatiakkal és azzal fenyegetnek, hogy túszul ejtik, letartóztatják, vagy meg is ölik őket vagy családtagjaikat, ha nem csatlakoznak a lázadókhoz.

Csütörtökön, amely egyébként az afgán függetlenség napja és a brit gyarmati uralom alóli felszabadulást ünneplik, több afganisztáni városban tüntettek a tálibok ellen, helyszíni beszámolók szerint lövések is eldördültek, a megmozdulások során többen életüket vesztették. Újra demonstrációkat jelentettek Kunar tartomány székhelyéből, Aszadábádból, valamint a kelet-afganisztáni Dzsalalábádból és Paktia tartomány egyik körzetéből is, szemtanúk szerint pedig a tálibok tüzet nyitottak a tömegre - írja az MTI.

Egyelőre nem világos, az emberek halálát lövések okozták-e vagy pedig a tömeg taposta őket agyon. A tüntetők a megmozdulásokon Afganisztán fekete-piros-zöld zászlóját emelték a magasba, és "a zászlónk mi vagyunk!" - mondatot skandálták.

A tálib uralommal szembeni első jelentősebb kollektív tiltakozás szerdán volt, Dzsalálábádban, ennek során hárman haltak meg. Beszámolók szerint a tálibok már ekkor tüzet nyitottak olyan tüntetőkre, akik megpróbáltak kitűzni háztetőkre vagy csak magasba emelni afgán zászlókat, más jelentések szerint egyes tüntetők pedig letépték magaslatokról a tálibok fehér zászlaját. Sajtóbeszámolók szerint hasonló tüntetésekre került sor Aszadábádban és Hosztban is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk