Már a NATO is az ukrán oktatási törvény módosítását sürgeti a kisebbségi nyelvhasználat ügyében

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 15:48
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nem tesz jót Magyarország és Ukrajna szembenállása a katonai szövetség szerint.

Ismeri a NATO a kisebbségi nyelveket érintő ukrán oktatási törvényt és a szabályozás miatt kialakult feszült helyzetet Ukrajna és Magyarország között, ezért mihamarabbi megegyezést szorgalmaz a kérdésben – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára Brüsszelben kedden, üdvözölve a Velencei Bizottság ajánlását, felszólítva Kijevet annak tanulmányozására.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtóértekezletén – újságírói kérdésre válaszolva – Stoltenberg elmondta: az ukrán oktatási törvény ügyében beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Petro Porosenko ukrán elnökkel is, és azt sürgette, hogy egyensúlyt kell találni a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és egy ország hivatalos nyelvének oktatása kérdésében.

Stoltenberg ugyanakkor leszögezte, hogy Ukrajna fontos partnere a katonai szövetségnek. A NATO támogatja az ország területi egységét, fenntartja vele szoros együttműködését és széles körű támogatását a későbbiekben is.

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, ha Ukrajna komolyan gondolja a közeledést a NATO-hoz és az EU-hoz, akkor tiszteletben kell tartania annak elvárásait.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember elején szavazta meg az új oktatási törvényt, mely az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1–4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5–9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 13., 15:48
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. február 14., szerda 12:06
  Néztem a címet, meg a szöveget, hogy mi van?! - hja, MTI.
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. február 13., kedd 20:47
  Egy biztos: Szijjártónak a „tiszteletben kell tartani az EU elvárásait” böffentése a nap vicce.
 3. 1
  tiszapolgári
  2018. február 13., kedd 20:45
  Majdnem teljesen biztos, hogy Ukrajnát csak a Nyugat tudja rávenni a törvény visszavonására. Nem valószínű, hogy akár a saját, (nem létező) toleranciájukból, akár a magyar követelések hatására hatályon kívül helyeznének egy már elfogadott törvényt.
  Azonban, mivel a törvény elsősorban az orosz nyelvű kisebbséggel (mellesleg hatalmas lélekszámú kisebbséggel) való izmozás miatt született meg, és csak másodsorban a magyar, lengyel, román stb. anyanyelvűek asszimilációjának a felgyorsítása miatt, érdekes lesz majd figyelni a fejleményeket. Például, hogy elképzelhető-e olyan módosítás, amely a magyar, lengyel, román stb. kisebbség nyelvhasználatával megengedőbb lesz, de az orosz nyelvű oktatással szemben továbbra is szigorú marad.
  Vagy valami ilyesmi.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...