Már a NATO is az ukrán oktatási törvény módosítását sürgeti a kisebbségi nyelvhasználat ügyében

  • narancs.hu
  • 2018. február 13.

Külpol

Nem tesz jót Magyarország és Ukrajna szembenállása a katonai szövetség szerint.

Ismeri a NATO a kisebbségi nyelveket érintő ukrán oktatási törvényt és a szabályozás miatt kialakult feszült helyzetet Ukrajna és Magyarország között, ezért mihamarabbi megegyezést szorgalmaz a kérdésben – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára Brüsszelben kedden, üdvözölve a Velencei Bizottság ajánlását, felszólítva Kijevet annak tanulmányozására.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtóértekezletén – újságírói kérdésre válaszolva – Stoltenberg elmondta: az ukrán oktatási törvény ügyében beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Petro Porosenko ukrán elnökkel is, és azt sürgette, hogy egyensúlyt kell találni a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és egy ország hivatalos nyelvének oktatása kérdésében.

Stoltenberg ugyanakkor leszögezte, hogy Ukrajna fontos partnere a katonai szövetségnek. A NATO támogatja az ország területi egységét, fenntartja vele szoros együttműködését és széles körű támogatását a későbbiekben is.

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, ha Ukrajna komolyan gondolja a közeledést a NATO-hoz és az EU-hoz, akkor tiszteletben kell tartania annak elvárásait.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember elején szavazta meg az új oktatási törvényt, mely az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatást, a középiskolai és felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukránt teszi.

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1–4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5–9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

(MTI)

Neked ajánljuk