Már nagyon visszatérne Angliába a tindézser, aki elszegődött az Iszlám Államhoz

  • BM
  • 2019. szeptember 27.

Külpol

Nincs jó állapotban.

Mentális problémákkal küzd Shamima Begum, aki 15 évesen döntöttt úgy, hogy elhagyva otthonát, az Egyesült Királyságot csatlakozik az Iszám Állam (ISIS) néven elhíresült terrorszervezethez. Az ISIS-t azóta felszámolták, és akkor Begum jelezte, hogy vissztérne otthonába. Ám azt is hozzátette akkor, hogy nem bánt meg semmit, ezért a kormány elvette a brit állampolgárságát – írta meg az Independent.

A történet azóta is hömpölyög, ugyanis a még mindig csak 19 éves nő elveszítette három gyermekét, ezért azt szeretné, hogy az Egyesült Királyságban újratárgyalják az ügyét. „Fizikailag jól vagyok, de mentálisan nem. Még mindig fiatal vagyok és nincs betegségem, viszont terápiára van szükségem” – nyilatkozta Begum, aki jelenleg egy szíriai fogolytáborban tartózkodik.

A nő azt is elmondta, hogy egyetlen cellatársa sem tudja min ment keresztül: „nem olyanok, mint az iskolai barátaim. Nem tudom megbeszélni velük a bánatom. Itt nincs mentálhigiénés ellátás, pedig hallottam, hogy más táborokban nyújtanak pszichiátriai segítséget” – mondta.

Shamima Begum akkor került a figyelem középpontjába, amikor a kormány világossá tette, meg akarja szüntetni annak a 900 brit embernek az állampolgárságát, akik a kalifátusba költöztek egykor.

Begum nyilatkozatai miatt vált az egyik legismertebb személyé, ugyanis egyszer például azt mondta, hogy „nem fagyott meg, amikor meglátta az első lefejezést”. Később már azt állította, azért mondott ilyeneket, mert meg akarta védeni magát és a még meg nem született gyermekét, akit később ugyancsak elveszített egy támadás következtében.

Figyelmébe ajánljuk