Mariupol elesett

  • narancs.hu
  • 2022. május 21.

Külpol

Az oroszok közlése szerint az Azovsztal acélmű védői megadták magukat. Közben Harkivban egy  kultúrházat ért bombatalálat.

Oroszország győzelmet hirdetett az ukrán Mariupol kikötőváros elfoglalásáért folytatott, hónapok óta tartó csatában.

A város Azovsztal acélgyárát védő utolsó fegyveresek mostanra megadták magukat – közölték moszkvai tisztviselők.

A csapatok hónapok óta a hatalmas komplexumban rejtőzködtek, megakadályozva, hogy Oroszország teljes ellenőrzést gyakoroljon a város felett.

A pénteki kiürítéssel véget ért a háború legpusztítóbb ostroma, Mariupol immár teljes romokban hever

– fogalmaz a BBC.

Az orosz védelmi minisztérium mindezt úgy közölte: a város és az acélgyár "teljesen felszabadult", miután 531 ukrán katona elhagyta a helyszínt. "A vállalat földalatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, az orosz fegyveres erők teljes ellenőrzése alá kerültek" – fogalmaz az orosz közlemény.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a helyszín utolsó megmaradt védői engedélyt kaptak a távozásra.

Mindeközben folytatódott a Harkiv elleni támadás is: pénteken egy kultúrházat ért támadás a Harkiv megyei Lozova városban, itt hét ember sebesült meg, köztük egy 11 éves gyerek. Az ukrán katasztrófavédelem regionális részlegének közlése szerint a délutáni támadás következtében az épület részben megsemmisült, a tetőszigetelés kigyulladt.

A támadást elítélte Zelenszkij elnök, aki a Twitteren azt írta, hogy olyan célpontokat, mint kultúrházak és múzeumok, csakis "abszolút gonoszok és bolondok választanak". "A megszállók a kultúrát, az oktatást és az emberiséget azonosították ellenségükként. És nem sajnálnak ellenük bevetni sem rakétákat, sem bombákat. Mi jár azoknak az embereknek a fejében, akik ilyen célpontokat választanak? Abszolút gonoszság, abszolút ostobaság" – fogalmazott az elnök.

Helyi híradások szerint a dél-ukrajnai Odesszát is orosz rakétatámadás érte. Natalja Humenyuk, a dél-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának vezetője megerősítette, hogy a lövedék egy infrastrukturális létesítményt talált el. A helyszínen tűz ütött ki, de Humenyuk szerint a támadás következményei nem jelentenek veszélyt a közeli település lakóinak épségére. Vitalij Kim, a szomszédos Mikolajiv megye katonai-polgári adminisztrációjának vezetője korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a rakétacsapás után ammóniaszag terjedt a levegőben, de a mentési szakemberek szerint minimális mennyiségű vegyi anyag került ki, nem veszélyezteti az emberek egészségét.

(BBC, MTI)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk