Orbán Viktor Szerbiában: "Nekünk, vidékieknek az a dolgunk, hogy az ország, a föld meg legyen művelve"

Külpol

Újrakinevezése után a miniszterelnök első útja Szerbiába vezetett. Lázár János is elkísérte.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Szerbiába utazott, ahol Aleksandar Vučić szerb államfővel közösen megnyitja a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Hozzátette: a magyar kormányzati küldöttség tagja Lázár János építési és beruházási miniszterjelölt és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

A megynyitón túl Orbán Viktor és Aleksandar Vučić kétoldalú tárgyalást is folytatnak egymással Újvidéken.

Vučić a megnyitó alkalmával arról beszélt, hogy látványos mértékben javult Magyarország és Szerbia kapcsolata az utóbbi években.

A szerb elnök kifejtette, amennyiben az ukrajnai háború miatt kialakult válság során Magyarországnak bármire szüksége lenne, Szerbia készen áll arra, hogy segítsen szomszédjának, és ez fordítva is így van. A következő, várhatóan válságos időszakról azt mondta, Orbán Viktorral arról tárgyalt a vásár megnyitója előtt, hogyan lehetne túlélni ezt a válságot, és hogyan lehetne egymás segítségére a két ország.

Közölte, ha nem ér véget az ukrajnai háború, a világ egynegyede komoly élelmezési gondokkal fog küzdeni. "Ezért fontos, hogy az energiahordozókat és az élelmiszereket is bebiztosítsuk saját magunk számára", mondta, hozzátéve, hogy Szerbia jelentős mennyiségű energiahordozót kíván beszerezni, ám az országnak nincsenek tárolókapacitásai,

a magyar miniszterelnök pedig ígéretet tett arra, hogy Szerbia használhatja a magyar tározókat is.

Aleksandar Vučić arra is rámutatott, hogy olyan jó kapcsolatot, mint Magyarországgal, csak kevés állammal ápol Szerbia, talán csak azokkal, akik a Nyitott Balkán kezdeményezésben részt vesznek, vagyis néhány szomszédos országgal. Kiemelte, néhány nappal ezelőtt Brüsszelben is Szerbia érdekeit képviselte a magyar külgazdasági és külügyminiszter, ami arról tanúskodik, hogy Magyarország mindig és mindenhol Szerbia mellett áll.

Orbán Viktor beszédében szintén kifejtette: Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, "ez a két ország biztonságban van, legyen szó gázról, vagy éppen élelmiszeripari termékekről".

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország nem fogad el olyan brüsszeli döntéseket, amelyek gazdaságilag ésszerűtlenek, és amelyek olyan áremelkedést jelentenének, hogy lehetetlenné tennék a teljes mezőgazdasági kapacitás kihasználását. "Magyarország egy tízmilliós ország, de ha jól gazdálkodnak, húszmillió embert tudnak élelemmel ellátni" – mondta.

Közölte: de ehhez az kell, hogy

"mindenfajta átgondolatlan intézkedésekkel, olyan szankciókkal Oroszország ellen, amelyek tönkreteszik a magyar gazdálkodást, egy atombombával érnek föl, ezekkel nem szabad megterhelni a magyar gazdaságot".

Szerinte ugyanis ebben az esetben nemcsak Magyarországot nem tudják ellátni, de nem tudják ellátni azokat sem, akik később "migránsként jelennek meg a határainkon".

A politika fontos, a háborút sem lehet figyelmen kívül hagyni, de a gazdaságban most ésszerű döntésekre van szükség, "mert egyébként nagy baj lesz", és nem is Szerbiában és Magyarországon, hanem a világ más részein – mondta.

Arról is beszélt, hogy fontos törvény: ha van föld, akkor azt meg kell művelni, "föld műveletlenül nem maradhat, a gyümölcsös ápolatlanul nem maradhat, a munkát mindig el kell végezni". Azt kívánta a vásáron megjelenteknek, hogy ezt az ősi törvényt sose hagyják figyelmen kívül, mert "nekünk, vidékieknek az a dolgunk, hogy az ország, a föld meg legyen művelve".

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk