Meduza: Prigozsin jelentősebb ellenállás nélkül halad tovább Moszkva felé

  • narancs.hu
  • 2023. június 24.

Külpol

A Wagner-sereg most Voronyezs felé nyomul tovább, és 500 kilométerre van Moszkvától.

Miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője kijelentette, hogy készek meghalni Oroszországért, a Wagner folytatja a nyomulást Moszkva felé.

A Meduza beszámolójából kiderül, hogy a fegyveresek nem találkoznak számottevő ellenállással Rosztov városában, és Voronyezs felé haladnak. Bár Prigozsin gyakran közöl valótlanságokat a serege mozgásáról, úgy tűnik, hogy Rosztovban az orosz nemzeti gárda és a rendőrség valóban nem tanúsított ellenállást.

Egy videó is kikerült Prigozsin és Junusz-bek Jevkurov vezérezredes, védelmi miniszterhelyettes találkozójáról, amelyben a zsoldosvezér arról beszélt, hogy elkapják és megbüntetik a háború kirobbantásáért felelősnek tartott Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt.

Azt Prigozsintól is tudjuk, hogy a Moszkva felé tartó Wagner-zsoldosok létszáma 25 ezer fő.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Putyin televízióbeszédet intézett az orosz néphez, amelyben azt ígérte, hogy leszámol a lázadókkal.

Prigozsin reagált Putyin üzenetére – holott az orosz elnök kínosan ügyelt rá, hogy ne mondja ki a Wagner-vezér nevét –, és azt mondta:

Az Anyaföld hazafijai vagyunk, harcoltunk és harcolunk tovább. És senki sem fogja megadni magát az elnök kívánságára, sem az FSZB, sem más kérésére. Mert nem akarjuk, hogy az ország korrupcióban, megtévesztésben és bürokráciában éljen tovább."

Ezzel együtt azzal vádolta az orosz vezetést, hogy Afrikába és Ukrajnába küldték zsoldossereget, hogy ellopják a pénzt és fegyvert, ami nekik jár.

Eközben Voronyezsben terrorkészültség van, a régió kormányzója közölte: „végrehajtják a szükséges operatív és harci intézkedéseket”. Moszkvában egy héttel elhalasztották az iskolai ballagásokat és kiterjesztették a hatóságok jogköreit: ezentúl belehallgathatnak a magánbeszélgetésekbe és lekapcsolhatják az internetet.

Brit hírszerzés: minden bizonnyal Moszkva felé tart Prigozsin

A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy Rosztovban biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak. A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.