Rácz Andás: „Ha lennének Prigozsin-részvényeim, igen gyorsan eladnám őket”

  • narancs.hu
  • 2023. június 24.

Külpol

A szakértő nem hiszi, hogy Prigozsin zendülése sikeres lehet.

Rácz András jeles Oroszország-szakértő nem gondolja, hogy Putyin egykori szakácsának esélye lenne eljutni Moszkváig. A Facebookon közölt gyorselemzésében leszögezi: „Minden ilyen helyzetben az a leglényegesebb változó, hogy az elit meghatározó tagjai csatlakoznak-e a kihívóhoz, jelen esetben Prigozsinhoz. Egyelőre nem látszik ilyesmi.”

Rácz szerint ugyancsak kulcskérdés „a fegyveres erők, elsősorban az orosz Nemzeti Gárda, a hadsereg, a titkosszolgálatok és a rendőrség lojalitása. Egyelőre nem látszik, hogy bármelyik megingott volna.” Hozzáteszi: nem mérvadó, hogy néhány határállomáson álldogáló kiskatona nem tanúsít ellenállást.

„Prigozsinnak valójában igen korlátozottak az erői. Néhány ezer zsoldosa lehet maximum. Rosztov pedig ezer kilométerre van Moszkvától. Jelen állás szerint igen valószínűtlen, hogy el tudna jutni a fővárosig.

Amikor ezt a posztot írom, Voronyezs felé haladnak az erői; kérdéses, hogy elérik-e. A Rosztovval szomszédos régiókban (Volgográd, Sztavropol, Krasznodar, Kalmükföld) nyugalom van, működik a közigazgatás, stb. Nincs jele, hogy a Wagner akciója bármilyen mértékben terjedne azokba az irányokba” – írja.

Rácz megjegyzi, hogy az orosz állami média hajnal óta következetesen „mjatezs”-ként emlegeti az akciót, ami a lázadást jelenti, de elég negatív konnotációban. „Nincs jele annak, hogy a központi információs apparátus bármilyen mértékben támogatná Prigozsint.”

„A reggeli Putyin-beszéd szerintem nagyjából definiálta, milyen reakciót akar adni az orosz állam. Az elnök »hátba szúrásnak« és »fegyveres lázadásnak« nevezte az eseményeket - Prigozsin nevét pedig még csak nem is említette.”

Prigozsinék Rosztovban elfoglalták az orosz Déli Katonai Körzet parancsnokságát. Moszkva innen irányítja az ukrajnai hadműveleteket. „Kérdés, hogy meddig lesz a parancsnokság Prigozsinék kezén, és hogy az ukránok ki tudják-e használni az orosz irányítás átmeneti megbénulását” – írja Rácz, és ezzel zárja: „Összességében azt gondolom, hogy bár a végeredményt biztosan most még senki sem tudja, de ha lennének Prigozsin-részvényeim, igen gyorsan eladnám őket.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk