Még tovább nyitná a gazdaságát Kína

  • narancs.hu
  • 2023. november 5.

Külpol

Kína tovább fogja bővíteni a piacra jutást és növelni fogja az importot - mondta Li Csiang kínai miniszterelnök vasárnap Sanghajban.

 

Li Csiang az évente megrendezésre kerülő, idén a hatodik Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) és a Hongcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórum megnyitóján tartott beszédében elmondta, hogy Kína elkötelezett a gazdaság további nyitása mellett, és hogy az áruk és szolgáltatások importja a következő öt évben eléri a 17 billió dollárt.

„Nem számít, hogyan változik a világ, Kína nyitási üteme soha nem fog megtorpanni, és eltökéltsége, hogy megossza a fejlődési lehetőségeket a világgal, soha nem fog változni” – fogalmazott Li. A többoldalú kereskedelmi rendszer, amelynek középpontjában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) áll, a gazdasági globalizáció és a szabad kereskedelem alappillére, valamint a világgazdaság stabil fellendülésének fontos garanciája.

Hozzátette, Kína ellenzi az egyoldalúságot és a protekcionizmust, továbbá határozottan kiáll a multilaterális kereskedelmi rendszer tekintélye és hatékonysága mellett.

Hszi Csin-ping kínai elnök a kiállításra küldött levelében „magas színvonalú nyitást”, és gazdasági globalizációt ígért.

Az import expót Hszi indította el 2018-ban, hogy népszerűsítse Kína szabadkereskedelmi hitelét, és ellensúlyozza a számos országgal szembeni kereskedelmi többletével kapcsolatos kritikákat. Az öt napig tartó rendezvényre olyan országok, mint Ausztrália és az Egyesült Államok is nagy delegációkat küldtek. A résztvevők között van a Micron Technology, a Nestlé, a Burberry és a L'Oreal is - jelentette a kínai állami média. Tavaly a vásáron 73,52 milliárd dollár értékben írtak alá úgynevezett szándékszerződéseket, ami 3,9 százalékkal több az előző évinél.

Az idei rendezvényt pénteken bírálta az Európai Kereskedelmi Kamara Kínában, amely „politikai kirakatrendezvénynek” nevezte az eseményt, és sürgette a hatóságokat, hogy hozzanak kézelfoghatóbb intézkedéseket az európai vállalkozások országba vetett bizalmának helyreállítása érdekében. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk