Megbüntették Oroszországot Strasbourgban a melegellenes törvény miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. június 20.

Külpol

Mert a „homoszexuális propaganda” tiltása diszkriminatív, és korlátozza a véleményszabadságot.

Elmarasztalta Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely kedden kimondta, több ponton is jogsértő a "homoszexuális propagandát" tiltó orosz törvény.

A bírói testület keddi döntése szerint az orosz hatóságok a jogszabállyal megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét.

false

Közleményében az EJEB hangsúlyozta: a szabályozás ugyan a kiskorúak védelmére hivatkozik, korlátai azonban nincsenek világosan definiálva, így a rendelkezések alkalmazása önkényes, a törvény ráadásul diszkriminatív, és nem szolgál jogos közérdeket. Az ehhez hasonló szabályok csak erősítik az előítéleteket és a homofóbiát, ami pedig összeegyeztethetetlen a demokratikus társadalmak értékeivel - mutattak rá.

A 6:1 arányban elfogadott strasbourgi ítélet értelmében az orosz államnak a jogsértések miatt összesen 43 225 euró kártérítést és 5963 euró perköltséget kell kifizetnie a három felperesnek.

A panaszos orosz melegjogi aktivisták beadványukban kitértek arra, hogy a jogszabály nem pusztán közéleti tevékenységükre, hanem a mindennapjaikra is hatással van, annak értelmében például titkolniuk kell szexuális irányultságukat kiskorúak jelenlétében. Mint írták, nyilvánosan akár csak megemlíteni is tilos a homoszexualitást Oroszországban.

A "nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását" tiltó törvény értelmében büntetik például, ha valaki kiskorú jelenlétében bármilyen módon a homoszexuális életmódot "népszerűsíti". A gyerekek védelmére hivatkozó szabályozás megsértőire 15 napos börtönbüntetést és pénzbüntetést szabhatnak ki.

A törvényt 2013-as életbe lépése óta bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek, mivel a homoszexuálisok elleni erőszakcselekmények, a melegek körében pedig az öngyilkosságok elszaporodásához vezetett.

Figyelmébe ajánljuk