Meghalt az iráni elnök, senki nem élte túl a helikopterbalesetet

  • narancs.hu
  • 2024. május 20.

Külpol

Többek közt az iráni külügyminiszter is ott van az áldozatok közt. Hamarosan új választást kell tartani Iránban.

Megtalálták a lezuhant helikoptert, amelyen Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter is utazott, a helyszínen nem találtak túlélőt – írta magyar idő szerint hétfőn hajnalban a CNN az IRINN iráni állami hírügynökség és a félhivatalos Mehr News nyomán. Pir-Hosszein Kolivand, az iráni Vörös Félhold megerősítette, hogy „a helyszínen nem találták élet jelét” magyar időszerint 6:30-kor pedig hivatalosan is megerősítették, hogy belehalt a balesetbe az elnök útitársaival együtt.

A helikopter magyar idő szerint vasárnap délután zuhant le Irán északnyugati részén, amikor hegyvidéki részen, sűrű ködben repültek. A Reutersnek egy iráni tisztviselő azt mondta, az helikopter teljesen szétégett.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A fedélzeten összesen kilenc ember utazott, köztük az elnök és a külügyminiszter mellett Mohammad Ali Al-e Hashem ajatollah és Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán kormányzója is.

A 63 éves Ebrahim Raiszi a legmagasabb közvetlenül választott tisztségviselő volt Iránban, a 2021-es elnökválasztás óta vezette az országot. Az iszlám síita irányzatát követő, konzervatív iszlám jogtudóst, korábbi teheráni főügyészt 2019-ben Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah jelölte az iszlám köztársaság főbírájának. Kétéves főbírói időszakát jogvédők szerint erősödő elnyomás és emberi jogi jogsértések tették emlékezetessé. Emberi jogi aktivisták a nyolcvanas években politikai foglyok ellen elkövetett tömeges kivégzésekben játszott, máig tisztázatlan szerepe miatt is kritizálták.

Az iráni alkotmány szerint az elnök halála esetén az első alelnök gyakorolja az elnöki hatalmat, ha ezt a legfőbb vezető jóváhagyja, ez most Mohammad Mokhber, de ötven nappal az ő hivatalban lépése után új választást kell kiírni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.