Iráni vezetés: Nem okoz zavart, hogy meghalt az elnök és a külügyminiszter

  • MTI/narancs.hu
  • 2024. május 20.

Külpol

Az ország politikai irányvonalán biztosan nem változtat Ebrahim Raiszi tragikus halála.

Huszonnégy órán belül a második rendkívüli ülését tartotta az iráni kabinet hétfőn, miután Ebrahim Raiszi államfő vasárnap meghalt egy helikopterbalesetben, írja az MTI. Az ülést Mohszen Mokber első alelnök vezette, aki az iráni törvények értelmében – valamint az ország legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah jóváhagyásával – ideiglenesen követi az elhunyt Raiszit az elnöki poszton.

 
Raiszi lezuhant repulőjének roncsai
Iranian State TV
 

Raiszi, valamint az iráni külügyminiszter és hétfős kíséretük Irán északnyugati részén zuhantak le helikopterrel. A balesetnek az iráni állami média szerint nem voltak túlélői. A delegáció épp Azerbajdzsánba tartott, hogy az azeri elnökkel, Ilham Alijevvel közösen felavassanak egy duzzasztógátat.

Mohszen Mokber feltehetőleg 50 napig látja majd el az elnöki feladatokat, amíg ki nem írják az előrehozott választásokat. A Foreign Policy szerint az iráni uralkodó osztályban amúgy is fennált a felfordulás lehetősége, Raiszi halála pedig zűrzavart hozhat az ország politikájában.

„Raiszi halála a legkisebb zavart sem fogja okozni a vezetésben” – közölte a kabinet hétfőn. Bár az általános elképzelés szerint Raiszi lehetett volna az ajatollah utódja, az általa képviselt ultrakonzervatív politika valószínűleg nem sokat fog változni.

„Raiszival vagy Raiszi nélkül, a rezsim elégedett azzal, ahogyan október 7. után a közel-keleti helyzet alakul” – nyilatkozott az Alapítvány a Demokráciák Védelméért iráni felelőse. Kiemelte a rezsim régiós Amerika-ellenességét, valamint az egyre szorosabb szövetségét Oroszországgal. Számos gyászoló vezető közül Szergej Lavrov orosz külügyminiszter például Oroszország igaz barátjának nevezte az elhunytat.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!