Meghalt egy terhes asszony, tüntetnek miatta Lengyelországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 6.

Külpol

A demonstrálók szerint az orvosok az alkotmánybíróság döntése miatt nem szakították meg időben a terhességet, a kórház szerint ez nem így van. 

Varsóban több ezren tüntettek szombaton az abortusztilalom miatt, a vezető ellenzéki politikusok részvételével megtartott tiltakozást azt követően hívták össze, hogy a dél-lengyelországi Pszczyna város kórházában elhunyt egy terhes asszony.

A tüntetők a „Női jogok egyenlők az emberi jogokkal”, „Élhetett volna” jelszavakkal vonultak a belvárosi utcákon át a varsói alkotmánybíróságtól az egészségügyi tárca székhelyéig. A menet elején a „Vér van a kezeteken” feliratú transzparenst vitték.

A lengyel alkotmánybíróság tavaly októberben megállapította, hogy nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel az 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli egyik kivétel, mégpedig az, amely a feltehetőleg súlyosan beteg magzatok művi vetélését tiltja. Az alkotmánybírósági döntés nem vonatkozott az abortusztilalom két másik, most is érvényes kivételére. Ezek értelmében a terhességmegszakítás megengedett, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha veszélyben van az anya élete vagy egészsége.

Az ítélet tavaly ősszel tömeges tüntetéseket váltott ki országszerte.

A szombati tiltakozások résztvevői szerint a Pszczynában elhunyt harmincéves asszony esetében az orvosok éppen az említett alkotmánybírósági döntés miatt nem szakították meg időben a terhességet. A nő szeptemberben, a terhesség 22. hetében került kórházba, miután elfolyt nála a magzatvíz. A gyermeknél már korábban fejlődési rendellenességeket állapítottak meg.

A kórházban a nő szeptikus sokk következtében elhunyt.

Pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nagy tragédiának nevezte a terhes asszony halálát, aláhúzta egyúttal, hogy ez nem hozható összefüggésbe a tavalyi alkotmánybírósági döntéssel. „Ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog, a terhességmegszakítás továbbra is megengedett, itt (az alkotmánybírósági ítélet nyomán) semmi sem változott” – hangsúlyozta. Aláhúzta: az asszony halálának körülményeit tisztázni kell.

A pszczynai kórház vezetése a kedden kiadott nyilatkozatban azt írta: az orvosok az adott esetben az érvényes jogi szabályok alapján, a nő és a magzat egészségét és életét szem előtt tartva jártak el.

Az ügyben október elején ügyészségi eljárás indult.

A haláleset miatt szombaton Varsón kívül több lengyelországi városban is tartottak tiltakozásokat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk