Megszerezték a többséget a republikánusok a képviselőházban

Külpol

Az alsóházban republikánus, a felsőházban demokrata többség lesz az elnökválasztásig hátra lévő két évben.

Megszerezte a Republikánus Párt a 218. képviselői mandátumát is a múlt kedden megtartott félidős választáson, ezzel eldőlt, hogy többségbe kerülnek az amerikai törvényhozás alsóházában. A kulcsfontosságú mandátumot a kaliforniai képviselő, Mike Garcia nyerte meg.

A félidős választás előtt a republikánusoknak 218-223 helyet jósoltak, ám hogy mennyien lesznek a képviselőházban, még mindig nem tudni: több helyen még mindig nem született meg a végleges eredmény.

Republikánus lesz mostantól a házelnök is: a demokrata Nancy Pelosit Kevin McCarthy válthtja.

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált szerdán a republikánusoknak a képviselőházi többség megnyeréséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét a múlt heti félidős kongresszusi választáson, és egyben készségét fejezte ki az együttműködésre.

A Fehér Ház szerda esti közleményében az elnök azt írta, hogy a múlt heti választások megmutatták az amerikai demokrácia erejét és ellenállóképességét.

A republikánusok képviselőházi vezetőjéhez, Kevin McCarthyhoz azzal a kijelentéssel fordult, hogy "készen áll az alsóházi republikánusokkal a közös munkára, hogy az amerikai családok számára eredményeket hozzanak".

A választók világosan beszéltek arról, hogy költségeik csökkentését, választási szabadságuk megvédését és a demokrácia megőrzését várják – írta Joe Biden, hozzátéve, hogy mindenkivel együttműködik – legyen az republikánus vagy demokrata –, aki szintén hajlandó vele együttműködni ezen célok elérésének érdekében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk