Menekülnek Hongkongból a demokratikus szervezetek

  • narancs.hu
  • 2020. június 30.

Külpol

Feloszlott a demokráciapárti Demonsisto, a Hongkongi Nemzeti Front pedig külföldről folytatja működését.

Az új nemzetbiztonsági törvénytervezet megszavazásának hírére feloszlott a hongkongi demokráciapárti Demosisto párt, miután több kulcsfontosságú tagja bejelentette kilépését – adta hírül az MTI.

A feloszlásról szóló döntést azzal indokolták, hogy véleményük szerint a jelenlegi helyzetben nehezen tudnák folytatni tevékenységüket. Hozzátették ugyanakkor, hogy tagjaik a jövőben is a demokráciapárti mozgalom frontvonalában harcolnak majd.

A kínai parlament megszavazta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt

A törvénnyel nem ért egyet az ENSZ, az Európai Parlament, a G7-es országcsoport az Egyesült Királyság, valamint Japán sem. Megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága kedden, a jogszabály várhatóan július 1-jén lép hatályba.

A párt a várakozások szerint a kínai törvényhozás által helyi idő szerint kedden reggel elfogadott nemzetbiztonsági törvénytervezet célpontjában állt volna, élén Joshua Wonggal, aki kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában. Wong a párt két másik központi figurájával együtt néhány órával korábban jelentette be, hogy kilép a Demosistóból. A 2014-es hongkongi demokráciapárti tüntetések során ismertté vált aktivista Facebook-oldalán úgy fogalmazott: "többé már nem légből kapott, hogy az ember az életéért és biztonságáért aggódjon, ha Hongkongban részt vesz a demokratikus ellenállásban."

A kedden elfogadott nemzetbiztonsági törvénytervezet hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok szerint törvénybe iktatása esetén tovább gyengítheti a város autonómiáját, amelyet Peking az "egy ország, két rendszer" elvének megfelelően szavatol a különleges közigazgatási státusú városnak azóta, hogy Hongkong 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Peking mindazonáltal leszögezte, hogy a törvénytervezet csak rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust, valamint a külföldi felek Hongkong belügyeibe avatkozását hivatott megakadályozni.

A Demosisto párt mellett a Hongkongi Nemzeti Front nevű, a város függetlenségét propagáló csoport is bejelentette, hogy bezárja hongkongi irodáját, és tevékenységét Tajvanon, illetve az Egyesült Királyságban működő egységein keresztül folytatja tovább.

Neked ajánljuk