Mérgesgáztámadás érte szombat éjjel Aleppót a szír állami hírügynökség szerint

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. november 25.

Külpol

Oroszország védelmi minisztériumának közlése szerint orosz harci repülőgépek légicsapásokat hajtottak végre a gáztámadásért felelőssé tett szélsőségesek tüzérségi állásai ellen.

Mérgesgáztámadás érte szombat késő éjjel az észak-szíriai Aleppót, legkevesebb 107 ember szorul orvosi ellátásra – jelentette vasárnap a SANA állami hírügynökség, amely szerint a vegyi fegyverrel töltött rakétákat ellenzéki fegyveres csoportok lőtték ki a városra.

A helyi kórházak közléseire hivatkozva a SANA arról számolt be, hogy több pácienst is légzési nehézséggel szállítottak be az egészségügyi intézményekbe. A hírügynökség fotókat és videófelvételeket is közzétett a történtekről, ezeken orvosi ellátásra szoruló embereket lehetett látni.

A szíriai felkelők ugyanakkor kitalálásnak nevezték a gyanúsítást. Szerintük mindez "hazugság, amely azt a célt szolgálja, hogy elfedje a rezsimnek a szíriai lakosság ellen elkövetett bűntetteit".

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország védelmi minisztériumának közlése szerint orosz harci repülőgépek légicsapásokat hajtottak végre a gáztámadásért felelőssé tett szélsőségesek tüzérségi állásai ellen.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte: minden célpontot megsemmisítettek, és a bombázásról előre tájékoztatták telefonon Törökországot az erre a célra létrehozott forróvonalon keresztül.

Konasenkov elmondta: az orosz felderítés a célpontokat abban a demilitarizált ütközőövezetben fedezte fel, amelynek létrehozásáról Moszkva és a mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Ankara szeptember 17-én megállapodott.

Igor Konasenkov közölte: "a rendelkezésre álló információk szerint, különös tekintettel az áldozatok mérgezési tüneteire, a lőszer, amellyel az aleppói lakónegyedeket lőtték, klór (gázzal) volt töltve". Egyben bejelentette, hogy Moszkva egyeztetni fog Törökországgal is a történtekről, hiszen Ankara felelős a deeszkalációs övezetben a tűzszünet megtartásáért.

A szíriai külügyminisztérium vasárnap cselekvésre sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) a feltételezett aleppói gáztámadás miatt. A damaszkuszi kormány "felszólítja a BT-t, hogy haladéktalanul és határozottan ítélje el ezeket a terrorista bűncselekményeket ... és foganatosítson elrettentő büntetőintézkedéseket olyan országok és rezsimek ellen, amelyek támogatják és pénzelik a szélsőségeseket" – áll a tárca közleményében.

Figyelmébe ajánljuk