Merkel nagyon örül annak, hogy az Európai Néppárt többsége Manfred Webert támogatja

  • narancs.hu
  • 2019. május 28.

Külpol

Orbán már kevésbé.

Örömét fejezte ki Angela Merkel német kancellár kedden Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt (EPP) "nagy többsége" támogatja, hogy Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője, a párt EP-választási csúcsjelöltje vegye át az Európai Bizottság következő elnöki pozícióját - írja az MTI.

A múlt heti európai parlamenti választásokat követően - annak értékelésére - tartott rendkívüli EU-csúcsra érkezve a kancellár hangsúlyozta, az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből kell kiindulni, abból, hogy kik voltak a legtöbb szavazatot elérő pártok listavezetői.

Merkel örömét fejezte ki afölött, hogy az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kedden nyilatkozatban rögzítette, hogy mindenképpen olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte kampányolva megismertette magát és programját az állampolgárokkal.

Navracsics ellentmond Orbánnak: Weber alkalmas

És szeretné, ha a Fidesz a Néppártban maradna. Habár Orbán és Szijjártó is fennhangon állítja, hogy alkalmatlannak tartja Weber csúcsjelöltnek, Navracsics Tibor nemcsak azt mondja, hogy Manfred Weber alkalmas jelölt, hanem azt is, hogy az lenne a legjobb, ha a Fidesz kibékülne a régi európai parlamenti szövetségeseivel.

Figyelmébe ajánljuk