Merkel nem tartja felelősnek magát, amiért nem tudta megakadályozni a háborút

  • narancs.hu
  • 2022. június 8.

Külpol

Fél év után először állt a nyilvánosság elé a volt német kancellár. Megmagyarázta, miért ellenezte korábban Ukrajna NATO-csatlakozását.

A Berliner Ensemble-ben beszélgetett Angela Merkellel Alexander Osang újságíró, a tavaly visszavonult német kancellár fél év után először állt a nyilvánosság elé. Azt mondta, szomorú, amiért tárgyalásos úton nem tudta megakadályozni a háborút, de nem tartja magát felelősnek azért, hogy nem állította meg Vlagyimir Putyint.

Nagyon rosszul érezném magam, ha azt mondtam volna: nincs értelme Putyinnal tárgyalni. Nagy tragédia, hogy nem sikerült, de nem hibáztatom magam amiatt, hogy megpróbáltam" – fogalmazott.

Merkel arról is beszélt, hogy most nagyon fontos, hogy az Európai Unió egységes maradjon. A NATO-t illetően pedig kifejtette, hivatali idejében azért ellenezte Ukrajna felvételét, mert az Oroszország számára egy hadüzenettel ért volna fel, tudta, hogyan gondolkodik az orosz elnök, és mert Volodimir Zelenszkij minden erőfeszítése ellenére Ukrajna nagyon megosztott volt, még a reformerek is, nem volt erős a demokrácia, és oligarchák uralták. Szerinte valójában az ország érdekeit szem előtt tartva akadályozta meg Ukrajna csatlakozását.

Nem lehet egyik napról a másikra a NATO tagjává válni. Ez egy folyamat, mely során tudtam, hogy Putyin olyasmit tett volna Ukrajnával, ami nem tett volna jót neki" – hangoztatta Merkel.

A volt kancellár azt mondta, a megszállás lehetőségét hivatali ideje utolsó heteiben kezdte komolyan venni, amikor részt vett a G20-ak római csúcstalálkozóján. Úgy gondolja, a mostani háborúhoz alapvetően a Szovjetunió összeomlása okozta geopolitikai problémák vezettek, bár szerinte a nyugat is hibás: "Nem osztom Putyin úr véleményét, hogy ezt nagyon világossá tegyem. De nem sikerült olyan biztonsági keretrendszert létrehoznunk, amely megakadályozhatta volna az ukrajnai háborút. És ezen is el kellene gondolkodnunk."

(The Guardian)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk