Minszk: több száz nő kezdte meg a hétvégi tüntetéseket, de a rendőrség sem volt tétlen

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 27.

Külpol

Már most többeket őrizetbe vettek, pedig a vasárnapi tüntetésre százezer embert várnak.

A rendőrség nagy létszámmal várta a tüntetőket Minszk központjában szombaton, a hétvégére szervezett tüntetések kezdetekor, a közelben rabszállító autók várakoztak. A Viaszna emberi jogi szervezet közlése szerint legalább hatvan embert – zömmel nőket – őrizetbe vettek és elszállítottak, többeket még azelőtt, hogy eljutottak volna a demonstráció helyszínére. A szervezet azt állítja, hogy olyan járókelőket is elvittek bevásárlóközpontok elől az egyenruhás rendőrök, akik nem akartak tüntetni, sőt utcai zenészeket is aluljárókból.

Az augusztus 9-i választások óta minden hétvégén tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. Lukasenkát közben, most szerdán, a jogszabályok által előírt időpontnál korábban, zárt ajtók mögött beiktattak hivatalába. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre, immár több mint 7000 embert vettek őrizetbe.

A vasárnapra tervezett tömegtüntetésen a tervek szerint az ellenzék jelképesen beiktatja elnöknek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt. Az eseményre százezer embert várnak.

Hatodik hete tízezrek tüntetnek Minszkben az elnök távozását követelve

Hackerek közzétették mintegy ezer fehérorosz rendőr személyes adatait, megtorlásképpen a hatóságok erőszakos fellépése és túlkapásai miatt. Ismét tízezrek vonultak utcára vasárnap a fehérorosz fővárosban Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve. Ez már a hatodik egymást követő hétvége, hogy nagyszabású tüntetések zajlanak Minszkben. Helyszíni beszámolók szerint a demonstrálók azt skandálták, hogy "takarodj".

Figyelmébe ajánljuk