Most már tényleg csak Magyarországnak nincs elfogadott helyreállítási terve

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 9.

Külpol

A holland terv volt a 26., amire rábólintott az Európai Bizottság.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Bizottság pozitív értékelést adott Hollandia helyreállítási tervéről.

A tagállami miniszterekből álló Tanácsnak innentől egy hónapja van arra, hogy a Bizottság előterjesztése alapján elfogadja a holland tervet, utána kezdődhet meg a 4,7 milliárd eurónyi támogatás kifizetése az EU-s Helyreállítási alapból.

A holland terv volt a 26., amire rábólintott a Bizottság, így tegnap óta egyedül Magyarországnak nincs elfogadott helyreállítási terve. 25 ország esetében már a Tanács is megszavazta a terveket, és a tagállamok többségében a pénzek kifizetése is elkezdődött, a Bizottság nyilvántartása szerint eddig összesen 79 milliárd euró támogatást és 33 milliárd euró hitelt folyósítottak.

Lengyelország tervét hiába fogadta el a Bizottság és a Tanács is, a kifizetések még nem kezdődtek el, mert ahhoz további "mérföldkövek" teljesítését várják el az EU-s intézmények.

Magyarország 2021. május 12-én nyújtotta be hivatalosan a helyreállítási tervét, de azt azóta sem fogadta el a Bizottság, elsősorban a korrupcióval kapcsolatos aggályok miatt. Ha év végéig nem érkezik meg a Bizottság és a Tanács jóváhagyása, végleg elveszítjük az 5,8 milliárd eurós támogatás körülbelül 80 százalékát.

A hetekben a kormány intenzív diplomáciai erőfeszítéseket tesz a terv elfogadtatása (és az úgynevezett feltételességi eljárás leállítása) érdekében, Varga Judit igazságügyi miniszter például tegnap is Brüsszelben tárgyalt.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.