Nagyon simán leszavazták Theresa May Brexit megállapodását a brit parlamentben

  • narancs.hu
  • 2019. január 15.

Külpol

Történelmi vereséget szenvedett a brit kormányfő.

A brit parlament alsóháza kedd este 432-202 arányban elutasította a Theresa May kormánya és az Európai Unió között már letárgyalt Brexit megállapodás-tervezetet.

A modern kori brit parlamentarizmus történetében ez a legnagyobb arányú vereség, amit regnáló kormány javaslata elszenvedett.

Hogy mi történik ezután, az nem egészen világos. A Munkáspárt azt ígérte, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez, de nem valószínű, hogy May ezen megbukik, mert az előrehozott választás csak a baloldalnak érdeke.

Miután túléli a bizalmatlansági szavazást, a kormány megpróbálhat új megállapodásra jutni az EU-val, de kevés az esély rá, hogy ez március 29-ig, a Brexit jelenleg érvényes időpontjáig megtörténjen.

Megnőtt tehát a megállapodás nélküli (no deal) Brexit esélye. Elméletileg az is lehetséges, hogy az Egyesült Királyság március 29 előtt egyoldalúan visszavonja a kilépési szándékát, és például új népszavazást kezdeményez az EU-tagságról. A legvalószínűbb azonban az, hogy a határidő kitolását próbálják meg elérni, amihez az EU27-ek jóváhagyása szükséges. Ez a megoldás is mindenképp komoly bonyodalmakhoz vezetne, különösen akkor, ha a májusi EP-választásokig sem sikerül rendezni a Brexit-kérdést.

Figyelmébe ajánljuk