Nagyon várják Orbánt Ukrajnába

  • narancs.hu
  • 2023. február 19.

Külpol

Erről Zelenszkij hivalának vezetőhelyettese beszélt.

„Ukrajna elnöke többször is meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy jöjjön Kijivbe, üljenek asztalhoz, és beszéljenek azokról a kérdésekről, amik Magyarországot érintik. Készek vagyunk felajánlani a szempontjainkat, hogy megoldásokat találjunk” – nyilatkozta a Szabad Európa ukrajnai kiadásának Ihor Zsovka, Zelenszkij hivatalának vezetőhelyettese.

A cikkben azt is említi, hogy Zelenszkij és Orbán más országvezetők gyűrűjében találkoztak február 9-én az Európai Parlamentben, és a magyar kormányfő Ukrajna európai integrációjáról mondott „építő dolgokat.”

Zsovka arról is beszél, hogy ismerik Magyarország álláspontját – „ami azt jelenti, hogy nem biztosítanak katonai segítséget Ukrajnának” –, de legalább párbeszéd van. Zelenszkij és Orbán a háború előtt és azóta is többször beszéltek telefonon. „Persze egy személyes, teljesértékű találkozón sokkal több lehetőség lenne objektívan és produktívan tárgyalni.”

A lap felidézi, hogy brüsszeli kézfogásuk után Zelenszkij meghívta Orbánt Kijivbe. Azt is, hogy Orbán senkiföldjének, egy második Afganisztánnak nevezte Ukrajnát egy zártkörű beszélgetésen, többször is Oroszországot nevezte meg a háború esélyeseként, és régóta kritizálja az EU-s vezetők álláspontján Moszkvával kapcsolatban, amikor azt állítja, a szankciók nem segítenek Ukrajnának és nem ártanak az oroszoknak. 2022 decemberében Orbán vétója megakadályozta a 18 milliárd forintos hitelsegélyt, amit az EU Ukrajnának nyújtott. Ezt az Unió végül kerülőúton szavazta meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk