Nagyot ugrott az elmúlt hetekben, és megelőzte Macron pártja a francia szélsőjobboldalt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. január 16.

Külpol

Kezdik lenyomni Le Pen-t.

Az EP- választások közeledtével növelte támogatottságát Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (LREM), megelőzve a radikális jobboldali, bevándorlásellenes Marine Le Pen pártját, az egykori Nemzeti Frontból lett Nemzeti Tömörülést (RN - derül ki egy szerdán közzétett közvélemény-kutatásból, amelyet a távirati iroda szemlézett.

false

 

Fotó: MTI

A felmérés szerint Macron pártjának támogatottsága  öt százalékponttal nőtt egy hónap alatt.  Az Ifop Fiducial intézetének felmérése szerint az RN-t gyengítené, ha lenne egy úgynevezett sárgamellényes lista, amelyre 7,5 százalék szavazna.

A tagjait tekintve többségében vidéki alsó-középosztálybeliekből álló sárgamellényes mozgalom november közepe óta tüntet a francia kormány szociális politikája ellen. A „sárgamellényes lista” nélkül a választók 23 százaléka voksolna a LREM és a Demokratikus Mozgalom (MoDem) közös listájára, míg 21 százalék szavazna az RN listájára. Az úgynevezett sárgamellényes listával együtt a LREM-MoDem lista továbbra is az élen maradna 23 százalékkal, de Le Pen pártja 2,5 százalékpontot veszítene, a szavazók 18,5 százaléka voksolna így rá.

Figyelmébe ajánljuk